Terug naar overzicht

‘Nederlanders vinden zichzelf open-minded, maar dat valt vies tegen’

Avans presenteert zich als internationale hogeschool, maar als we sommige studenten mogen geloven, is daar op sociaal gebied weinig van te merken. Vier van hen vertellen over hun ‘internationale bubbel’.

Handerson Botman (Dominicaanse Republiek)
Eerstejaars International Financial Management Breda
Woont 7 maanden in Nederland
“Ik kom uit de Dominicaanse Republiek. Mijn vader is Nederlands, dus ik heb hier familie wonen. Ik woon nu 7,5 maanden in Nederland, maar om eerlijk te zijn voel ik me totaal niet thuis. Ik vind mijn medestudenten niet gastvrij. Thuis leren we al van jongs af aan op school over omgaan met diversiteit. Daar wordt het echt omarmd. Ik denk dat het voor de gemiddelde Nederlandse Avansstudent anders is. Zij zijn gewend om enkel met Nederlanders om te gaan, dus op de hogeschool weten ze totaal niet hoe ze contacten moeten leggen met andere nationaliteiten.

Ik schreef me in bij Avans omdat de kwaliteit van het onderwijs goed is en omdat er een echt internationaal klimaat zou zijn. Maar dat laatste is onzin. Nederlandse studenten lijken nauwelijks geïnteresseerd in ons. Avans moet geen beloftes doen die ze niet waarmaakt, noem jezelf niet internationaal terwijl die sfeer gewoonweg ontbreekt.

Zelfs op mijn studie International Financial Management weigeren ze Engels te praten. Je moet jezelf misschien achter de oren krabben waarom je in godsnaam een Engelstalige studie doet als je verder geen internationale mindset hebt. Dan had je beter voor Bedrijfseconomie kunnen kiezen.

In mijn klas gaan de Nederlandse studenten alleen met elkaar om en de drie internationale studenten zien zich genoodzaakt om alleen met elkaar om te gaan. Dat is toch dieptriest?”

‘Vooral bij mijn studie merk ik dat er totale desinteresse is als het om internationale studenten gaat’

Reamflar Troeman (Curaçao)
Vierdejaars International Financial Management Breda
Woont 7,5 jaar in Nederland, komt uit Curaçao, maar woonde ook in Brazilië
“Ik woon inmiddels 7,5 jaar in Nederland. Ik merk dat er twee bubbels zijn: een internationale bubbel en een Nederlandse. Wat mij betreft zouden Nederlandse studenten zich iets meer open kunnen stellen voor andere nationaliteiten. Dat begint met de taal. Veel studenten praten in het Nederlands, terwijl er studenten in het gezelschap zijn die dat niet kunnen verstaan. Je sluit mensen daar enorm mee uit.

Nederlanders vinden zichzelf heel open-minded, maar dat valt vies tegen. Vooral bij mijn studie merk ik dat er totale desinteresse is als het om internationale studenten gaat. Ze doen nauwelijks moeite om anderstalige studenten op hun gemak te stellen. Ik denk dat het prima anders zou kunnen, als iedereen die een Engelstalige opleiding volgt ook een klein beetje investeert in internationale medestudenten, alleen al door Engels te praten. Dan zou de sfeer er zoveel beter op zijn. Voor veel Nederlanders is het uitbreiden van sociale contacten niet echt noodzaak, omdat ze hun eigen vriendenkring hebben. Dat begrijp ik wel, dat gaat voor veel landen op. Wat ik wel mooi vind: Nederlandse studenten stoppen niet zomaar met een studie. Ze hebben veel doorzettingsvermogen, daar heb ik bewondering voor.”

‘Ik had gehoopt Nederlandse studenten te leren kennen, maar zo lukt dat niet’

Marin Paic (Kroatië)
Eerstejaars International Financial Management Breda
Woont 7 maanden in Nederland
“Ik woon in een studentencomplex met allemaal internationale studenten. Dat maakt mijn buitenlandervaring heel tof. We zitten in hetzelfde schuitje. De internationale gemeenschap is voor mij een warm bad. We feesten samen, maken uitstapjes naar andere steden en doen andere gezellige dingen met elkaar.

Helaas heb ik dat gevoel een stuk minder binnen mijn opleiding bij Avans. Ik heb vooral Nederlandse klasgenoten en ga buiten de lessen met niemand om, omdat niemand daarvoor openstaat. De taal zou geen barrière moeten zijn, want Nederlanders zijn heel goed in Engels. Maar onderling spreken ze binnen mijn studie alleen Nederlands, ook als er studenten van andere nationaliteiten bij zijn. Ik vind het jammer, want ik had gehoopt Nederlandse studenten te leren kennen, maar zo lukt dat niet.

Ik merk dat er een groot verschil is tussen de opleidingen binnen Avans. Bij International Business & Management Studies lijkt de sfeer een stuk beter te zijn. En ergens heb ik er begrip voor dat Nederlandse studenten vooral met elkaar omgaan. Nederlanders hebben hun groep al gevormd. Toch denk ik dat zij er ook baat bij hebben om zich iets meer open te stellen voor ons. Ik wil overigens niet iedereen over een kam scheren, want ik heb ook open en vriendelijke Nederlanders ontmoet. Die ontmoetingen waren vooral in Amsterdam, maar toch.”

‘Ik vind Nederlanders over het algemeen heel vriendelijk en goed in Engels’

Yulia Migunova (Rusland)
Minor International Stakeholder Management Breda
Woont een jaar in Nederland
“Ik vind Nederlanders over het algemeen heel vriendelijk en verrassend goed in Engels. Ik kom uit Rusland, maar studeer in Duitsland. Daar wordt van me verwacht dat ik Duits spreek of het in elk geval aan het leren ben. Gelukkig is dat hier wel anders. Niemand gaat ervan uit dat ik tijdens mijn uitwisseling Nederlandse lessen volg.

Ik voel me nooit ongewenst als ik met Nederlandse studenten optrek en het samenwerken met Nederlandse studenten gaat meestal goed. Ik denk wel dat er sprake is van een internationale bubbel. Maar als internationals écht het land willen leren kennen, moeten ze zelf op Nederlanders afstappen. Nederlanders zijn sociaal, maar je moet hier iets meer moeite doen om mensen te leren kennen dan in je thuisland. Ik denk dat het logisch is dat zij die eerste stap niet zetten, want zij wonen hier en hebben niet gekozen voor een uitwisseling. Als jij een buitenlandervaring wilt, is het ook jouw verantwoordelijkheid om te integreren en extra sociaal te zijn tegen de bewoners van het land.”

 

Punt. Of had jij nog wat?

David

't is wel waar, ik merk het zelf ook

2018-05-14 17:41:28

Anoniem

Persoonlijk vind ik dat er binnen Avans wel rekening wordt gehouden met onze internationale medestudenten. Er wordt gewoon Engels gesproken en zij worden net zoals anderen betrokken bij schoolse (en buitenschoolse haha) activiteiten

2018-05-14 16:09:03

W*M

en ja in 2017 was deze engelstalige opleiding bestempeld tot top opleiding volgens de keuze gids voor wie kritiek heeft over kwaliteit van engelstalig onderwijs.

2018-05-14 13:32:42

W*M

waar zijn de studenten van Environmental science of sustainable energy and technology (esset)? geloof niet dat ze daar klagen! los van dat er veel minder nederlanders zijn is alles in het engels. Nederlanders hebben meestal de vrienden bij de sport

2018-05-14 13:27:13

Anoniem

Het beste van dit hele artikel is dat het ook nog eens in het Nederlands is....

2018-05-14 12:21:06

Meer lezen?