Bestuurslid Leidse studentenvereniging op non-actief vanwege seksueel wangedrag

Een bestuurslid van de Leidse studentenvereniging Quintus is tijdelijk op non-actief gezet om seksueel wangedrag in zeker drie gevallen. De vereniging stelt een onafhankelijk onderzoek in, schrijft het bestuur in een persbericht.

Het afgetreden bestuurslid gaf tijdens een ingelaste algemene ledenvergadering toe drie vrouwen ‘onheus te hebben bejegend’, schrijft Mare. Volgens een bron van de universiteitskrant heeft hij zijn excuses aangeboden aan de vrouwen en de tweehonderd aanwezige leden gevraagd hem te vergeven. Hij besloot tijdens de vergadering zelf om tijdelijk afstand te nemen van zijn functie in afwachting van het onderzoek, schrijft het bestuur.

Ingezonden brief
    Aanleiding voor de ingelaste vergadering was een ingezonden brief, ondertekend door meerdere disputen, waarin de verenigingsbestuurder wordt beschuldigd van seksueel wangedrag. Een lid van damesdispuut Vampierelles beschrijft in de brief hoe ze door hem is aangerand tijdens een afstudeerborrel. Omdat hij toen nog geen bestuurslid was, en zij nog niet bij de vereniging zat, heeft ze het incident niet gemeld.

‘Ronduit walgelijk’
    “Maar nu denk ik: als ik toen wel iets gedaan had waren er misschien geen andere meisjes door hem lastiggevallen. Het was ongewild, en had dus helemaal niet moeten gebeuren. En het feit dat wij als vereniging gerepresenteerd worden door iemand die ongewenste intimiteiten bij verenigingsleden uitvoert is beschamend en ronduit walgelijk”, schrijft ze.