‘Bij Avans ben je onvrijwillig een roker’

“Als je naar het Quadrium gaat, moet je noodgedwongen door een rookwalm lopen. Passsief roken is heel schadelijk, maar bij Avans ben je onvrijwillig een roker”, aldus een gefrustreerde Joop Cappon, student International Business in Breda.

Bij Avans valt niet te ‘ontsnappen’ aan de vieze lucht van sigaretten. Dat vindt Joop tenminste. Hij is een confronterende antirookcampagne met de titel De Zwarte Long begonnen. Het doel is om bewustwording te creeëren onder medestudenten, maar ook bij het Avansbestuur.

De rookzone op de Hogeschoollaan zouden aan de noordkant van Avans moeten zijn, vindt Joop. “Zo hebben rokers zicht op het ziekenhuis, waar ze uiteindelijk belanden als ze niet stoppen. Het klinkt hard, maar een rookzone vlak voor de draaideuren is heel onverantwoordelijk. Je stimuleert studenten om zelf te gaan roken.”

Nico Tine
    ‘Hier rust Nico Tine’, prijkt er op een houten kruis naast een rookzone op de Hogeschoollaan. Joop: “Het kruis staat symbool voor een kennis van me die laatst is overleden aan de gevolgen van longkanker. Hij waarschuwde me altijd voor de gevaren van roken.”

Joop hoopt anderen te laten inzien hoeveel schade ze aanrichten. “Het gaat niet alleen om jouw gezondheid, maar ook  om die van de mensen om je heen. Passief roken is schadelijker dan mensen denken”, zegt Joop.

Confronterende teksten
    Hij oppert niet alleen voor een verschuiving van de rookzone, maar hoopt met zijn actie meer bewustwording te creeëren onder medestudenten. Zo pleit Joop voor confronterende teksten op de peukenbakken. “Eigenlijk zou er met grote letters namen van longerelateerde ziektes op moeten staan. Dat is confronterend, maar wél effectief.”

Op diezelfde asbakken staan momenteel de ziektes ‘longkanker’ en ‘COPD’ gekerfd, maar dat is volgens Joop puur toeval. “Dat heb ik niet gedaan, maar ik kan goed begrijpen waarom iemand anders dat doet.”