‘Bij Avans ben je onvrijwillig een roker’

  “Als je naar het Quadrium gaat, moet je noodgedwongen door een rookwalm lopen. Passsief roken is heel schadelijk, maar bij Avans ben je onvrijwillig een roker”, aldus een gefrustreerde Joop Cappon, student International Business in Breda.

  Bij Avans valt niet te ‘ontsnappen’ aan de vieze lucht van sigaretten. Dat vindt Joop tenminste. Hij is een confronterende antirookcampagne met de titel De Zwarte Long begonnen. Het doel is om bewustwording te creeëren onder medestudenten, maar ook bij het Avansbestuur.

  De rookzone op de Hogeschoollaan zouden aan de noordkant van Avans moeten zijn, vindt Joop. “Zo hebben rokers zicht op het ziekenhuis, waar ze uiteindelijk belanden als ze niet stoppen. Het klinkt hard, maar een rookzone vlak voor de draaideuren is heel onverantwoordelijk. Je stimuleert studenten om zelf te gaan roken.”

  Nico Tine
  ‘Hier rust Nico Tine’, prijkt er op een houten kruis naast een rookzone op de Hogeschoollaan. Joop: “Het kruis staat symbool voor een kennis van me die laatst is overleden aan de gevolgen van longkanker. Hij waarschuwde me altijd voor de gevaren van roken.”

  Joop hoopt anderen te laten inzien hoeveel schade ze aanrichten. “Het gaat niet alleen om jouw gezondheid, maar ook  om die van de mensen om je heen. Passief roken is schadelijker dan mensen denken”, zegt Joop.

  Confronterende teksten
  Hij oppert niet alleen voor een verschuiving van de rookzone, maar hoopt met zijn actie meer bewustwording te creeëren onder medestudenten. Zo pleit Joop voor confronterende teksten op de peukenbakken. “Eigenlijk zou er met grote letters namen van longerelateerde ziektes op moeten staan. Dat is confronterend, maar wél effectief.”

  Op diezelfde asbakken staan momenteel de ziektes ‘longkanker’ en ‘COPD’ gekerfd, maar dat is volgens Joop puur toeval. “Dat heb ik niet gedaan, maar ik kan goed begrijpen waarom iemand anders dat doet.”

  Meer artikelen over

     

  Deel dit artikel

  Reageer op dit artikel

  * Verplicht veld

  Reacties

  • Helemaal mee eens, het moet maar eens afgelopen zijn met allerlei voorzieningen te treffen voor verslaafden. Roken dient zo veel mogelijk ontmoedigd te worden, en mensen die niet roken mogen NOOIT lastig gevallen worden met de kankerverwekkende walm!

  • Ditzelfde gebeurt ook bij de hoofdingang van de Hogeschoollaan, waar studenten vlak voor de ingang staan te roken. Avans schiet te kort in de handhaving hiervan.

  • Roken moet iedereen zelf weten, i do not care.
   Maar ik rook niet, wat ik steeds vaker zie op mijn bezoeken , zijn rookvrije school terrein. Dat zou AVANS sieren, alle lokatie terreinen rookvrij gebied maken. niks rook zone of huisjes..

  • Moet dit in de handen van proactieve studenten gelegd worden, of moet avans hier zelf wat mee? Prima om de rookzone te verplaatsen, maar voor niet-rokers om teksten, bordjes of weet ik wat op eigen initiatief te plaatsen vind ik wat bemoeizuchtig.

  • Ik studeer niet aan de hogeschoollaan maar bij het St. Joost daar staat ook iedereen te roken bij de voordeur onder de bordjes ‘verboden te roken’. Echt om moe van te worden!

  • Een goede actie wat mij betreft. Ondanks de extreme tekst is dit misschien wel de juiste weg om direct aandacht te krijgen voor het probleem. Zelf mijn moeder verloren aan de longkanker dus snap het wel!

  • Ik ben het hier wel mee eens. Ik moet regelmatig van het hoofdgebouw naar Quadrium, en moet dan regelmatig (ongevraagd) tussen rokende studenten en medewerkers lopen. De niet-roken zone zou verder uitgebreid moeten worden wat mij betreft!