Terug naar overzicht

Brabant Robot Challenge: met robot Kuri kan oma langer thuis blijven wonen

Robots vervangen ons niet, ze werken samen met ons. Met deze slogan in gedachten bouwden veertig studenten van Avans, Fontys en Tilburg University aan zelflerende machines. Die mochten ze woensdag presenteren op het congres van Holland Robotics.

De beursvloer van vakbeurs Vision staat vol met robots. In de zes studententeams is Avans ruim vertegenwoordigd. Opvallend is project Blue Jay van vrouwelijke techstudenten, van wie een groot deel Avansstudenten. In opdracht van de brandweer hebben de studenten wekenlang aan een brandweerdrone gewerkt. Met deze technologie moet de hulpdienst meer kunnen zien en meten. “Drones zijn slimmer dan rookmelders en detecteren veel sneller”, licht student Lisa Boormans het product toe.

Het vijfkoppige team van Blue Jay werkte voor de opdracht samen met Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost. De brandweermannen snakten naar hulp bij de preventie maar ook bij het bestrijden van brand.

Brandweerlied en drone
De Blue Jay-drone wordt nu al in de zorg ingezet, maar als het aan de studenten ligt, binnenkort dus ook bij brand en het voorkomen daarvan. De oplossing is een mix van traditie en futurisme. De studenten erkennen dat brandweerlieden onvervangbaar zijn, maar pleiten ervoor dat de brandweer meer met technische snufjes gaat werken. “Dankzij de Blue Jay-drone kan brand sneller opgemerkt worden door bewoners. Tegelijkertijd helpt onze drone brandweermannen bij het inschatten van de precieze locatie en weet de drone hoe groot de brand is”, vertelt Lisa.

De drone van Blue Jay kan in de toekomst autonoom info verzamelen voor de brandweer in een brandend huis met veel rook.

Behalve Blue Jay, sprong robot Kuri in het oog. Ideaal voor ouderen die langer thuis willen blijven wonen. Vijf studenten onder wie twee van Avans gingen op bezoek bij Wilma van Veldhoven. Net als veel ouderen is zij bang om te vallen en vervolgens niemand te kunnen bereiken. Centraal stond de vraag: ‘Hoe kan mevrouw Van Veldhoven thuis blijven wonen met waarborging van een veilig gevoel?’ In opdracht van Centrale24, een alarmeringsbedrijf, kwamen de studenten met robot Kuri.

Mechanisch mannetje
Kuri is een mechanisch mannetje, ontworpen in de VS en te koop voor zo’n 700 euro. De robot, die ontwikkeld is door Mayfield Robotics, is een halve meter hoog en rijdt op dezelfde manier rond als een robotstofzuiger. Dat zorgt ervoor dat Kuri objecten kan herkennen, trappen kan vermijden en zelfstandig kan terugkeren naar zijn oplaadstation. Daarnaast is de robot uitgerust met wifi, bluetooth en een ingebouwde camera.

Als Kuri ontdekt dat iemand is gevallen, slaat de robot alarm. De studenten zetten Kuri op ingenieuze wijze in. Na een ongeval stuurt de robot direct een bericht naar de WhatsApp-buurtgroep waar mevrouw Van Veldhoven lid van is. Als zij niet reageert, wordt haar familie ingelicht en een derde bericht wordt na vijf minuten naar de alarmpost in Eindhoven gestuurd.

Ineke van Kruining, voorzitter van de jury en onderzoeker digitale technologie en arbeidsmarkt bij Avans, vond het idee achter Kuri uitblinken in bruikbaarheid en eenvoud. De Kuri-groep won daarmee hoofdprijs van 1.000 euro. Mevrouw Van Veldhoven reikte de prijs uit aan de studenten.

Duurzame innovatie
De organisatie van de Brabant Robot Challenge loopt via het Expertisecentrum Duurzame Innovatie van Avans. Meedoen aan een volgende editie. Geeft dit aan het expertisecentrum door. Ook als je vragen of opmerkingen hebt kan je bij het expertisecentrum terecht.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?