Terug naar overzicht

Collegegeld met 18 euro omhoog: kleinste stap in jaren

Illustratie: Elmarye AaijVoor studiejaar 2019-2020 stijgt het wettelijke collegegeld met 18 euro. Het is de kleinste sprong in jaren, nu het tarief niet langer omhoog hoeft voor de hogere salarissen van leraren.

De afgelopen tien jaar ging het collegegeld in september met minimaal 22 euro omhoog en daar kwam dan de inflatie bovenop. Stijgingen van enkele tientjes waren geen uitzondering. Het record is van september 2014, toen het tarief 71 euro hoger werd.

Stapsgewijze verhoging
Voormalig PvdA-minister Ronald Plasterk bedacht deze stapsgewijze verhoging van 22 euro per jaar in 2007 om de salarissen van leraren te kunnen verhogen. Komend studiejaar (2018-2019) is het laatste waarin die 22 euro erbij komt.


Het nieuwe tarief staat vandaag in de Staatscourant. Overigens betalen eerstejaarsstudenten vanaf komend studiejaar slechts de helft van het wettelijke collegegeld en vanaf september 2019 geldt dat ook voor tweedejaars van lerarenopleidingen. Tenminste, als de Eerste Kamer op tijd met het wetsvoorstel instemt dat minister Van Engelshoven heeft ingediend en dat eerder een ruime meerderheid in de Tweede Kamer kreeg.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?