Terug naar overzicht

Hbo-voorman Thom de Graaf nieuwe ‘onderkoning van Nederland’

Thom de Graaf, voorzitter Vereniging Hogescholen Foto: Flickr/Sebastiaan ter Burg https://flic.kr/p/nqPpL1Voorzitter Thom de Graaf van de Vereniging Hogescholen wordt de nieuwe vicepresident van de Raad van State. De D66-senator neemt het stokje over van Piet Hein Donner, die met pensioen gaat.

Het kabinet heeft vandaag ingestemd met de benoeming van De Graaf. De Raad van State is het belangrijkste adviesorgaan van de regering. Zijn vicepresident wordt ook wel de ‘onderkoning van Nederland’ genoemd. De huidige vicepresident, CDA’er Piet Hein Donner, gaat op 1 november met pensioen.

Openheid en transparantie
De Graaf stond sinds februari 2012 aan het roer van de Vereniging Hogescholen. Die feliciteert hem met zijn benoeming en dankt hem voor zijn vele verdiensten. “Hij heeft van de toenmalige HBO-raad een echte vereniging gemaakt, met grote samenhang. Openheid en transparantie zijn een rode draad in zijn bestuurlijke stijl waarmee hij de samenwerking en kennisdeling in de vereniging sterk heeft bevorderd.”

De Vereniging Hogescholen gaat de komende maanden op zoek naar een nieuwe voorzitter. De procedure daarvoor zal op korte termijn starten.

De Graaf studeerde Nederlands recht aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Hij werkte er als wetenschappelijk medewerker staatsrecht en werd in 1985 beleidsmedewerker bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.

In 1994 werd hij lid van de Tweede Kamer voor D66. Hij schopte het tot fractievoorzitter en vicepremier in het tweede kabinet Balkenende. Tot zijn aantreden als voorzitter van de Vereniging Hogescholen was hij burgemeester van Nijmegen.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?