Terug naar overzicht

Maatschappelijke diensttijd voor jongeren laat nog even op zich wachten

illustratie: Julika RunowHet zal zo’n vaart niet lopen met de invoering van een maatschappelijke diensttijd voor jongeren. Het plan van CDA en ChristenUnie roept vooral veel vragen op: moet het nou leuk zijn? Of is het gewoon een onbetaald zomerbaantje? 

Kamerleden van CDA en de ChristenUnie zien het helemaal voor zich: jongeren vanaf vijftien jaar die zich belangeloos inzetten voor de samenleving en ondertussen in aanraking komen met leeftijdgenoten uit andere milieus. Want jongeren, aldus de redenering, leven hoe langer hoe meer in gescheiden werelden. “De schaduwkant van de doorgeslagen individualisering en de segregatie en het gebrek aan een gezamenlijke identiteit in onze samenleving”, in de woorden van CDA-Kamerlid Michel Rog.

Het plan dat staatssecretaris Blokhuis van Welzijn van de ChristenUnie onlangs presenteerde vindt hij te vrijblijvend. “Volgens het plan moet de diensttijd aansluiten bij de leefwereld van jongeren, het lijkt alsof het vooral leuk moet zijn. Maar kan het niet verfrissend zijn als ze juist eens uit hun eigen bubbel-, uit hun comfort zone worden gehaald?”

Druk
Zowel GroenLinks als regeringspartij D66 vinden het juist goed dat jongeren bij de plannen worden betrokken. Het is de enige manier waarop de diensttijd kan werken, denken ze. Jongeren hebben het immers al druk zat en Lisa Westerveld (GroenLinks) vindt dan ook dat de honderd miljoen euro die het kabinet hiervoor uittrekt beter besteed is aan al bestaande jongerenorganisaties.

‘Het gaat om de ontmoeting van jongeren die in gescheiden werelden leven. Om het ontwikkelen van karakter en niet om het verdienen van geld’

Fleur Agema van de PVV begrijpt op haar beurt niet waarin de diensttijd verschilt van een zomerbaantje. Van het antwoord van Rog – “Het gaat om de ontmoeting van jongeren die in gescheiden werelden leven. Om het ontwikkelen van karakter en niet om het verdienen van geld” – schiet ze in de lach.

Hobbyproject
Niet alleen het nut, ook de uitvoering van het plan is voor veel partijen nog onduidelijk. En de jongeren zelf zijn allesbehalve enthousiast. Studentenvakbond LSVb is fel tegenstander en ziet niet welk probleem de diensttijd moet oplossen. Het kabinet heeft duidelijk zijn prioriteiten niet op orde, stellen de LSVb en jongerenorganisatie LAKS.

“Geld dat ook besteed kan worden aan werkelijke problemen zoals het lerarentekort, hetafschaffen van de basisbeurs, de doelmatigheidskorting in het onderwijs, worden nu aan dit extra curriculaire hobbyproject besteed. Een breed maatschappelijk en kritisch debat is hierover is noodzakelijk”, schrijven de organisaties.

Staatssecretaris Blokhuis heeft zelf ook nog vragen, gaf hij toe, maar hij zegt oprecht in de diensttijd te geloven. Het kabinet begint deze zomer met een kleinschalige proef die nog voor einde van het jaar zal worden geëvalueerd.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?