Terug naar overzicht

Prijzenregen voor Bossche en Bredase AKV-studenten

Tijdens de diploma-uitreiking van Akademie voor Kunst en Vormgeving|St.Joost in Den Bosch en Breda ontvingen studenten donderdag en vrijdag niet alleen hun diploma. Er werden in beide steden ook prijzen uitgereikt. De Bossche Wies Paree, studente Illustratie|Animatie, won er maar liefst twee.

Den Bosch

Lucasprijs – beste afstudeerwerk
Uit zes genomineerden won Wies Paree de Lucasprijs en 2.500 euro. De Lucasprijs wordt jaarlijks uitgereikt door de gemeente Den Bosch voor het beste afstudeerwerk van AKV. In haar werk legt Wies met veel verschillende media en uitingen, de focus op de altijd aanwezige spanning in de verbinding tussen mensen. Wies nodigt de kijker uit tussen het werk door te bewegen en deze spanning zelf te ervaren.

Jheronimus Award – aanmoedingingsprijs
Naast de Lucasprijs, won Wies ook de Jheronimus Award samen met medestudent Dylan van der Wal. Het ontwerpersduo mag een jaar lang gebruik maken van een gastatelier met faciliteiten. Hier krijgen ze de ruimte om hun startende onderneming meer invulling te geven.

JBZ Award 2018
Student Beeldende Kunst Lotte van der Pasch mocht de JBZ Award in ontvangst nemen, een aanmoedigingsprijs voor beginnend beeldend talent vanuit het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Daarnaast wint zij 2.500 euro

 

Breda

 

St. Joostpenning 2018
Uit zeven genomineerden is C-section, The Musical, een collectief van kunststudenten, gekozen tor winnaar van de St. Joostpenning. De groep ontving een geldbedrag van 2.500 euro uit handen van Marianne de Bie, wethouder van Cultuur van de gemeente Breda. De afstudeerders kozen voor een ‘musical’ “omdat het andere associaties oproept dan de white cube tentoonstellingsruimte die de maatstaf lijkt voor een eindexamenexpositie. De musical biedt ons de kans een tentoonstelling te creëren waarin het werk elkaar inhoudelijk kan versterken en aanvullen.”

Atelierprijs
Het duo Iris Hagel en Juul Lit een jaar lang gebruik maken van een gastatelier met faciliteiten bij Electron. Iris en Juul, beiden student Grafisch|Ruimtelijk Ontwerp, krijgt op deze manier net als de Bossche winnaars de ruimte om hun startende onderneming meer invulling te geven. Door verbinding te zoeken en voor ‘reuring’ te zorgen, wil het duo een actieve rol innemen binnen de culturele omgeving in Breda.

Van Gogh AiR prijs 2018
Dit jaar werd voor het eerst de Van Gogh Artist in Residence prijs uitgereikt. Uit negentien aanmeldingen, won Ian Skirvin, student Beeldende Kunst, de prijs die werd uitgereikt door Ron Dirven, directeur-conservator van het Vincent van GoghHuis in Zundert.

Ian mag een maand lang verblijven als ‘artist-in-residence’ in de oude kosterswoning uit Van Goghs tijd en gebruik maken van het gastatelier. Daarnaast ontvangt hij een bedrag van 600 euro en materiaalvergoeding. Aansluitend zal Ian exposeren in de Van GoghGalerie.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?