Terug naar overzicht

Afstudeeronderzoek: fysiotherapeuten komen niet aan 10.000 stappen per dag

Veel fysiotherapeuten halen het niet om per dag 10.000 stappen te zetten. Dat blijkt uit het onderzoek van Femke Groeneweg, net afgestudeerd bij Fysiotherapie in Breda.

Femke onderzocht voor het lectoraat Leven Lang in Beweging of fysiotherapeuten zelf genoeg bewegen. Ze benaderde daarvoor een aantal praktijken en uiteindelijk werkten 30 fysiotherapeuten aan het onderzoek mee. Slechts 13,4 procent haalde de norm van 10.000 stappen per dag.

Voorbeeld voor patiënten
“De Nederlandse beweegrichtlijn halen ze wel”, zegt Femke. Die is voorgeschreven door de Gezondheidsraad en houdt in dat volwassenen minstens vijf keer per week een half uur matig intensief moeten bewegen en twee keer per week bot- en spierversterkende activiteiten moeten uitvoeren.

Fysiotherapeuten zijn vanuit hun beroepsprofiel veel bezig met gezondheid en beweging. “Ze hebben daarin een voorbeeldfunctie voor hun patiënten”, zegt Femke. “Dat vinden ze zelf ook.”

Wandelen tijdens de pauze
Aan het onderzoek van Femke deden vooral eerstelijns fysiotherapeuten mee. Patiënten kunnen daar zonder verwijzing terecht. Ze werken voor zichzelf of in een praktijk. Onder werktijd bewegen zij alleen als ze een patiënt ophalen uit de wachtkamer of een oefening voordoen. “Voor hen is het belangrijk dat ze na werktijd genoeg bewegen. Of bijvoorbeeld gaan wandelen tijdens hun pauze.”

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?