Terug naar overzicht

‘Stagiair mag niet dupe zijn van personeelstekort in de zorg’

Foto: Yvon ZautsenVerpleegkundestudenten moeten aan de bel trekken bij hun opleiding als ze tijdens hun stage als volledig personeelslid worden ingezet. Zorginstellingen mogen personeelstekorten niet compenseren met stagiairs, vindt de minister.

De stageomstandigheden in de zorg zijn soms verre van optimaal, bleek onlangs uit onderzoek van Nu91. De beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden heeft via een online-enquête zo’n 900 verpleegkundestudenten – onder wie 576 hbo’ers – gevraagd naar hun stage-ervaringen. De resultaten zijn niet mals.

Niet bekwaam
Ruim 60 procent van de ondervraagden geeft aan te weinig tijd te hebben voor het leerproces en eveneens 60 procent zou daar beter in willen worden begeleid. Soms worden de stagiairs – en de patiënten – zelfs helemaal aan hun lot overgelaten. Zo zegt 15 procent van de ondervraagden dat ze zonder begeleiding taken hebben verricht waar ze eigenlijk nog niet aan toe zijn.

Ook de verhalen die studenten via een open vraag konden delen, liegen er niet om. “Er wordt vanuit de werkgever veel druk gelegd op het werken en het leren schiet erbij in”, schrijft iemand. Of: “Door personeelstekorten heb ik als stagiair meegedraaid als volwaardig, ondanks dat ik heb gezegd dat ik dat niet mocht en niet kon.”

Tekort aan stageplekken
In zo’n geval moet de student dus naar de begeleider van zijn opleiding stappen, zodat zij samen in gesprek kunnen met het stagebedrijf, vindt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. “Het compenseren van personeelstekorten met de volwaardige inzet van stagiairs is niet wenselijk. Niet voor de stagiair en niet voor de kwaliteit van zorg,” schrijft hij in antwoord op Kamervragen van de SP, D66 en GroenLinks. In het ergste geval kan de hogeschool besluiten om geen stagiairs meer naar het bedrijf te sturen, aldus de minister.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want dan moet er een nieuwe stageplek worden gevonden en daar zijn er nu juist te weinig van. Zeker nu vrijwel alle hbo-opleidingen hebben besloten om hun studentenstop in het studiejaar 2019-2020 af te schaffen zijn ze naarstig op zoek naar bedrijven en instellingen die stagiairs kunnen begeleiden. Studenten doen hun werkervaring daardoor steeds vaker op in andere instellingen dan ziekenhuizen, zoals in verpleeghuizen, de psychiatrie of de wijkverpleging.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?