Terug naar overzicht

Vergeet je herinschrijving niet!

Studenten hebben tot en met vrijdag de tijd om hun herinschrijving te regelen. Doen ze dat niet, dan moeten ze soms hemel en aarde bewegen om hun studie alsnog te kunnen vervolgen.

Universiteiten en hogescholen hebben een broertje dood aan studenten die te laat zijn met herschrijven: opeens deugen de roosters niet meer en moeten er te elfder ure nog extra docenten worden benoemd.

Streng
Vandaar dat ze streng zijn: vóór 1 september moet je herinschrijving via Studielink geregeld zijn, inclusief de betaling van je collegegeld, anders is het in beginsel einde verhaal, dreigen ze op hun websites. Tenzij er heel bijzondere persoonlijke omstandigheden waren die je herinschrijving onmogelijk maakten.

Halsstarrig
Als de zaak juridisch wordt uitgevochten, is het meestal een ander verhaal. Berucht is de stroom rechtszaken die studenten van de Hogeschool van Amsterdam aanspanden om toch met hun opleiding door te mogen gaan, ook al waren ze een paar dagen te laat met herinschrijven. De HvA delfde telkens het onderspit, maar bleef vergeetachtige studenten halsstarrig wegsturen. In één geval weigerde de hogeschool zelfs het vonnis uit te voeren.

In een interview hekelde toenmalig onderwijsrechter Ben Olivier de houding van de HvA. “Als een ouderejaars student zich tot en met 31 augustus mag herinschrijven, kan hij toch niet serieus het onderwijs hinderen als hij twee dagen later is? Soms zegt een college van bestuur: een jaartje studievertraging is niets bijzonders. Maar dat is het wel. Zo’n standpunt hoort een college van bestuur niet in te nemen, vind ik.”

Toch is het voor iedereen beter als studenten het niet vergeten en op tijd zijn. Want zelfs als de rechter je gelijk geeft, ben je maanden verder. De moraal van het verhaal: op tijd herinschrijven is makkelijker.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?