Terug naar overzicht

Avansmedewerker Jack Bakkers is terug met Nederlandstalige Americana

Drie is het nieuwe album van Jack Bakkers en de Grensgevallen. Een Nederlandstalige Americanaplaat waarop Avansmedewerker Bakkers zingt over het leven en de dood. “Ik neem geen blad voor de mond. Het is niet allemaal tralala.”

Waar andere artiesten een week de studio induiken, pakt Bakkers het proces anders aan. “Sommige liedjes liggen al jaren op de plank, die speelde ik al met mijn vorige band. Andere zijn recenter. Het maken van een album is bij mij een jarenlang proces. Af en toe schrijf ik een liedje of een tekst. Daarmee ga ik naar bandlid Michel en samen gieten we het in een vorm. Daarna gaan we de studio in om het op te nemen.” Dat Bakkers kanker kreeg, heeft het hele proces extra vertraagd.

‘Ik zou het mooi vinden als we maandelijks een optreden hebben’

“Maar nu heb ik een leuk bandje, de sfeer is goed. Alle bandleden zitten alleen in De Grensgevallen, ze doen er geen andere bands naast. We hebben ook een boeker voor optredens”, vertelt de facilitair medewerker van Avans. Het is niet Bakkers’ doel om twee keer in de week op het podium te staan. “Dat lukt ook niet meer na mijn kanker. Mijn stem kan dat niet aan. Ik zou het mooi vinden als we maandelijks een optreden hebben.”

Lastig te plaatsen
Maar, beseft Bakkers, de markt is verzadigd. “Je wordt doodgegooid met een gigantisch aanbod van tributebands. Mensen die pronken met andermans veren. Kennelijk vindt het volk dat leuk. Ik word niet gedraaid op de radio. Mensen kennen de liedjes niet en de eerste keer vinden ze ons lastig te plaatsen. We zitten tussen cafémuziek en kleinkunst in.”

Vreemde Kostgangers
Een aantal teksten van Bakkers worden vertolkt door Vreemde Kostgangers: de Nederlandse ‘superband’ die bestaat uit leden van Golden Earring, Doe Maar en Boudewijn de Groot. De muziek van Vreemde Kostgangers is echter gepolijster dan het werk van De Grensgevallen. “Wij hebben niet het budget om dat geluid te krijgen. Maar er mag ook best een randje aan zitten.”

De Grensgevallen zijn druk aan het repeteren voor de eerste optredens. “Optreden vind ik het leukste aan muziek maken. Alle poespas eromheen kan mij eigenlijk gestolen worden.”

Punt. Of had jij nog wat?

Jack Bakkers

DRIE is te koop bij Tunes Ville Haagdijk Breda, en bij mij. Hij kost 10 euro.

2018-09-14 13:14:04

Arold Roestenburg

Stuur een mail naar Jack Bakkers, dan komt het vast wel goed.

2018-09-14 13:07:18

Han van Son

Ik begrijp dat dit artikel geen advertorial is, maar wil toch graag weten: waar kan ik ''Drie" kopen?

2018-09-14 12:44:18

Meer lezen?