Het is nog maar twee maanden geleden dat alle alarmbellen afgingen: een grote uitslaande brand in het pand van de Akademie voor Kunst en Vormgeving|St. Joost in Den Bosch. Adjunct-directeur René Bosma over de brand, schoonmaak en emotionele impact.
8 juli
Grote zwarte rookpluimen cirkelen omhoog in Den Bosch. Al snel wordt duidelijk dat het pand van AKV in Den Bosch aan de Parallelweg in brand staat. Meerdere bluswagens van de brandweer komen er aan te pas om de brand onder controle te krijgen. Naast het gebouw loopt het spoor; het treinverkeer wordt stil gelegd door de rookontwikkeling die van heinde en verre te zien is.
11 juli
De schade blijkt enkele dagen na de brand mee te vallen. “De schade zich heeft beperkt tot een klein stuk van het pand. Het hele pand moet wel schoongemaakt worden. Dat is een flinke klus. Er is waterschade, het ruikt naar rook en er is roet in het gebouw”, liet DIF-directeur Arnaud Opdam eerder weten.
Eind augustus
De muren en plafonds zijn weer wit. De rookgeur is verdwenen. Verspreid door het gebouw zijn kunststudenten aanwezig en aan het werk. Het ziet er alledaags uit. Vrijwel niets doet vermoeden dat hier twee maanden geleden een grote uitslaande brand plaatsvond.
Ondanks dat de brandschade relatief meeviel, was het spannend of het gebouw 21 augustus gereed zou zijn om de nieuwe studenten te verwelkomen volgens adjunct-directeur René Bosma. “Er zijn meerdere scenario’s uitgewerkt met het crisisteam van Avans. Gelukkig is alles gelukt.” Bosma prijst meerdere malen de samenwerking met het crisisteam.
‘Als je ergens een vinger overheen haalde, was die zwart’
Gigantische schoonmaak
Vier weken lang is er door een gespecialiseerd team van 25 man flink schoongemaakt. “Het was een enorme schoonmaakactie. Alles zat onder het roet. Als je ergens een vinger overheen haalde, was die zwart.” Alleen de plastic overkapping buiten en de ruimte waar de etsen lagen, zijn verloren gegaan. De grote collegegaal, die grenst aan de brandhaard, is ontoegankelijk. “De zaal is volledig gestript. Er is veel bluswater naar binnen getrokken.” De vloer plakt nog en er is een lichte rookgeur waar te nemen. “De naastgelegen grafiekwerkplaats is weer opgeknapt door een speciaal team. Echt een knap staaltje werk.”
Aan de buitenzijde van het gebouw naast de liftschacht waar de brand begon, zijn de sporen nog te zien. Het gebied mag alleen betreden worden met de gele helm. “Gelukkig stond de wind die zondag de andere kant op. Als de wind richting het gebouw stond, was de schade veel groter geweest en hadden we hier nu niet kunnen staan.”
Links van de liftschacht stond materiaal van studenten opgeslagen. Dat is grotendeels verloren gegaan. “Als de brand twee weken eerder tijdens de eindexpositie was gebeurd dan hadden al die werken onder het roet gezeten.”
Bosma wijst naar de zwart geblakerde muur: “Het is de bedoeling dat alles in originele staat terugkeert. Hoe het er nu uitziet is geen reclame voor de stad en Avans.” Ze denken erover na om studenten de boel op te laten kalefateren. “Een leuke gimmick, catchy.”
‘Ik denk ook aan de families van die jongens’
Emotionele impact
Enkele dagen na de brand, meldde zich de 18-jarige verdachte samen met zijn moeder vrijwillig bij de recherche. Hij gaf aan meer van de brand te weten. Hoe het nu gaat met hem en zijn 15-jarige handlanger, is Bosma onbekend. Maar hun situatie laat hem niet koud: “Ik denk ook aan de families van die jongens, over wat voor leed er zich daar moet afspelen. Ik heb niks van hen gehoord, maar ik zou niet tegen een ontmoeting zijn. Ik zou hen laten zien dat het niet alleen materiële schade is, maar dat het ook emotionele impact heeft.
Toekomst
De kunstacademie had gehoopt nog tot 2021 in het gebouw te kunnen blijven zitten. “Samen met DIF werken we meerdere scenario’s uit: nieuwbouw op de oude locatie aan de Onderwijsboulevard, of ergens anders huren.”
Punt. Of had jij nog wat?