Terug naar overzicht

HAN Hogeschool genomineerd voor kwakzalversprijs

illustratie: Julika RunowDe Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) is genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs voor het bevorderen van kwakzalverij. De hogeschool biedt opleidingen aan in omstreden methoden zoals neuro-linguïstisch programmeren.

De Vereniging tegen de Kwakzalverij reikt de prijs jaarlijks uit aan een persoon of instantie die onbewezen of weerlegde behandelmethoden bevordert. Op de longlist staan onder anderen de Rotterdamse hoogleraar gezondheidsrecht Martin Buijsen, die pleit voor het vergoeden van omstreden behandelingen in het buitenland, tv-presentator Wilfred Genee voor het aanprijzen van homeopathische producten en rapper Lange Frans, voor het “angst zaaien” over elektromagnetische velden.

Kwak-opleidingen
De HAN heeft haar nominatie te danken aan drie “kwak-opleidingen”. Studenten kunnen zich bijvoorbeeld inschrijven voor een minor in neuro-linguïstisch programmeren, een methode voor coaching en training die in Nederland vooral bekend werd door positiviteitsgoeroe Emile Ratelband. Studenten van alle domeinen en opleidingen mogen zich inschrijven voor de minor, die dertig studiepunten oplevert.

Volgens de Vereniging tegen de Kwakzalverij is er geen enkel bewijs voor de effectiviteit van de methode en zijn alumni die hun vak in de praktijk brengen “aanbieders van psychokwak”. Ook de verpleegkundecursus complementaire zorg en de master in manuele therapie zou studenten onderwijzen in onbewezen behandelmethoden. “Er zijn mensen, die vinden dat de HAN zich hiermee als een echt kwakzalvershol kwalificeert”, aldus de vereniging.

Wetenschappelijke inzichten
Volgens de HAN hebben de opleidingen wel degelijk toegevoegde waarde, zegt een woordvoerder. “Onze opleidingen worden in nauwe samenwerking met het werkveld samengesteld en zijn gebaseerd op relevante actuele wetenschappelijke inzichten.” De HAN benadrukt verder waarde te hechten aan kritische geluiden uit de maatschappij, en dus ook die van de Vereniging tegen de Kwakzalverij.

De winnaar wordt op zaterdag 6 oktober in Amsterdam bekendgemaakt – al dan niet in aanwezigheid van de genomineerden.

Punt. Of had jij nog wat?

Pe Lamerigts

Heel veel professionals hebben weldegelijk baat bij het gebruik van NLP. https://www.staging5.iepdoc.nl/blog/2018/09/12/nlp-welkom-in-de-hulpverlening/

2018-09-12 10:56:46

W*M

ze werken waa4rschijnlijk voor de overheid en monsanto, de overheid wil overal 5G en monsanto verdient goed, kun je ook zien als je kijkt naar wie er in t bestuur zitten ze hebben er vast nog aandelen

2018-09-10 14:15:44

W*M

Zolang niet bewezen is dat electromagnetische straling geen schade aandoet moet het verboden zijn. Dat heeft niets met kwakzalverij temaken! als ze daar al tegen in gaan is t een flut organisatie die geen media aandacht waard is

2018-09-06 15:12:33

Meer lezen?