Tweede Kamer hekelt lange wachttijden bij DUO

  De Nationale Ombudsman en de Tweede Kamer willen dat de Dienst Uitvoering Onderwijs veel sneller de telefoon opneemt als studenten bellen met een vraag. “We zijn het een beetje zat.”

  De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen kreeg de laatste maanden opvallend veel klachten van studenten en oud-studenten, schrijft hij. Ze zouden vaak dertig minuten tot een uur in de telefonische wachtrij staan en soms zelfs helemaal niet worden geholpen: ze krijgen dan te horen dat ze op een later moment moeten terugbellen, waarna DUO de verbinding verbreekt.

  Verontrust
  In 2017 hekelde de ombudsman de lange wachttijden ook al. Het zou beter moeten gaan als het nieuwe ict-systeem van DUO eenmaal was ingevoerd, hoopte toenmalig onderwijsminister Bussemaker. Ook haar opvolger Van Engelshoven dacht dat de wachttijden vanzelf flink zouden teruglopen. In de nieuwe MijnDUO-website zouden studenten immers van alles zelf kunnen regelen, zodat ze minder vaak hoefden te bellen.

  Maar daar merkt de Ombudsman dus weinig van en ook DUO zelf erkende eind augustus dat de wachtrijen weer erg lang waren in de drukke zomerperiode. Niet alleen waren er te weinig medewerkers, verklaarde een woordvoerder, maar het personeel moest ook wennen aan het nieuwe computersysteem, dat bovendien met kinderziektes kampte.

  Zat
  De ombudsman wil binnen vier weken weten wat de minister eraan gaat doen. Ook de politiek dringt daarop aan. De Tweede Kamer heeft de minister gevraagd om eerder gestelde Kamervragen met spoed te beantwoorden. “Dit probleem blijft maar terugkeren”, zegt SP-Kamerlid Futselaar. “We zijn het een beetje zat.”

  MEER ARTIKELEN OVER

           

  DEEL DIT ARTIKEL

  REAGEER OP DIT ARTIKEL

  * Verplicht veld

  REACTIES

  Er zijn nog geen reacties.

  TRENDING OP SOCIAL
  Volg voor het laatste nieuws @PuntAvans

  Volg Punt.