Terug naar overzicht

20 miljoen erbij voor bestrijding lerarentekort

Illustratie: Elmarye AaijRuim twintig miljoen euro die het ministerie van Onderwijs dit jaar zou moeten terugstorten in de schatkist, mogen van het kabinet worden besteed aan de bestrijding van het lerarentekort.

Minister Slob voor onderwijs heeft dit gisteren bekendgemaakt tijdens een overleg met de Tweede Kamer. Het gaat om vijf miljoen euro voor het omstreden lerarenregister dat na felle protesten in de ijskast is gezet en om 15 miljoen die waarschijnlijk niet zullen worden uitgekeerd aan lerarenbeurzen.

Zij-instromers
Het ministerie wil hiervan 13 miljoen euro gebruiken om allereerst het lerarentekort in de Randstad aan te pakken. De vier grote steden mogen daar aanvragen voor indienen. Daarnaast wordt de subsidiepot voor zij-instromers in het basisonderwijs bijgevuld met vier miljoen.

Volgens de minister hebben zich dit jaar al 350 mensen gemeld die zich vanuit een ander beroep willen laten klaarstomen tot leraar, terwijl er in de begroting 2018 op 160 zij-instromers was gerekend. Met de 4 miljoen erbij kunnen ze allemaal aan de slag.

mbo
Minister Van Engelshoven sprak ook over zij-instromers, maar dan in het mbo. Daarvoor is nog 1,8 miljoen euro beschikbaar. De rest van het vrijgevallen bedrag zal worden doorgeschoven naar de bekostiging van de zij-instroom in 2019.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?