Terug naar overzicht

‘Nationale Studenten Enquête is onbruikbaar geworden’

illustratie: Janine JansenDe Universiteit Utrecht overweegt te stoppen met de Nationale Studenten Enquête (NSE). Door de nieuwe privacyregels ontbreken relevante gegevens en zijn de resultaten steeds minder bruikbaar, vindt het bestuur. Het overweegt een eigen enquête.

Leden van de medezeggenschap en het bestuur van de Universiteit Utrecht hebben al langer bedenkingen bij het landelijke tevredenheidsonderzoek van voorlichtingswebsite Studiekeuze 123, schrijft nieuwssite DUB. Er is onder meer kritiek op de vraagstellingen en twijfel over de vraag of de onderwijskwaliteit op deze manier überhaupt te meten valt.

Privacyregels
Het universiteitsbestuur heeft echter nooit serieus overwogen om met de enquête te stoppen. Dat is veranderd met het in kracht treden van de nieuwe privacyregels in de Algemene verordening gegevensbescherming (avg). Studiekeuze 123 zag zich genoodzaakt om studenten vooraf te vragen of hun gegevens gedeeld mogen worden. Zo’n 30 procent wilde dat inderdaad niet.

Van hen krijgt de betreffende universiteit of hogeschool alleen volledig geanonimiseerde antwoorden te zien. De instelling komt nog wel te weten wat studenten van hun opleiding vinden, maar weet bijvoorbeeld niet in welk jaar ze zitten, en of ze man zijn of vrouw.

Onderwijsverbetering
Volgens Utrecht zijn de resultaten hierdoor minder bruikbaar. Het is niet meer mogelijk om te kijken hoe een opleiding door de jaren heen scoort. Ook kunnen de resultaten niet meer worden opgesplitst om bijvoorbeeld de tevredenheid van eerstejaars eruit te lichten en hun onderwijs te verbeteren, stelt de universiteit. Het bestuur overweegt nu om studenten zelf te gaan bevragen en neemt daar komende maand een besluit over.

Studiekeuze 123 zou dat jammer vinden. “Het is een landelijke enquête en het wordt moeilijker om de instellingen onderling te vergelijken als Utrecht niet meer meedoet”, aldus Pauline Thoolen. Ze ziet echter geen kans om de universiteit tegemoet te komen en zegt dat de studenten ook komend jaar anoniem zullen mogen reageren. “Sommigen zeggen dat we zijn doorgeschoten in de interpretatie van de avg, maar dat is simpelweg niet zo. Dit zijn nu eenmaal de regels.”

Voorlichting
Ook hoofdredacteur Frank Steenkamp van de Keuzegids, die voor een groot deel gebaseerd is op de resultaten van de NSE, zou het betreuren als Utrecht niet meer meedoet. Al kan hij zich dat slecht voorstellen. Volgens hem valt er veel op te lossen door met elkaar te overleggen en studenten beter voor te lichten: “Als zij precies weten waarvoor hun gegevens worden gebruikt en waarom bepaalde informatie belangrijk is, zouden ze er minder vaak voor kiezen om anoniem te blijven”, denkt hij.

De NSE wordt ieder jaar uitgevoerd in opdracht van de stichting Studiekeuze123, een samenwerkingsverband van universiteiten, hogescholen, studentenorganisaties en het ministerie van Onderwijs. Doorgaans vult ongeveer één op de drie studenten in wo en hbo de vragenlijst in. De resultaten worden onder meer gebruikt voor de jaarlijkse ranglijsten van de Keuzegids en weekblad Elsevier.

Punt. Of had jij nog wat?

wil kwinten

http://www.lexalert.nl/article/artikel-89-algemene-verordening-gegevensbescherming-avg-waarborgen-en-afwijkingen-verband-met

2018-10-27 10:55:06

Hans Leemans

De AVG (GDPR) biedt alle kansen voor statistisch onderzoek. Jammer dat er weer alleen wordt verwezen naar de onmogelijkheid van toestemming voor verwerking terwijl er mogelijkheden liggen binnen artikel 89. Zijn die kansen bekeken?

2018-10-26 11:51:47

wil kwinten

Zie ook: https://punt.avans.nl/wp/wp/2018/10/docentevaluaties-deel-1-de-kritiek-ze-zijn-anoniem-je-kunt-je-niet-verdedigen/ Er is sprake van een fundamenteel problem: anonimiteit en privacy staan op gespannen voet van onderzoek met achtergrond variabelen

2018-10-25 08:06:56

Meer lezen?