Terug naar overzicht

Op zoek naar een kamer: ‘We hebben woningcorporaties helemaal platgebeld’


Op kamers gaan is moeilijk en duur, bleek onlangs uit de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting. Uitwonende studenten zijn gemiddeld 450 euro per maand kwijt aan woonlasten. Tenminste, als ze al een kamer kunnen vinden. Veel steden kampen met een groot kamertekort. Punt vroeg studenten naar hun ervaring met de zoektocht naar een kamer.


Rob, Commerciële Economie, Breda
“Ik woon sinds maart samen met mijn vriendin. Het was een hoop gedoe om een kamer te vinden. We hebben de woningcorporaties helemaal platgebeld. Uiteindelijk vonden ze dat zo irritant dat we werden geholpen, maar daarvóór ging het ontzettend stroef. We wonen in het centrum van Breda, dat bevalt enorm. Ik zou iedereen die de kans heeft, aanraden ook op kamers te gaan.”


Dirk, Finance & Control, Den Bosch
“Voor mij op kamers te gaan niet zo lastig. Ik heb via Facebook naar kamers gezocht en al gauw werd ik bij twee huizen uitgenodigd om te komen kijken. Ik mocht in beide huizen komen wonen en kon dus kiezen! Ik besloot voor een kamer midden in de stad te gaan. Nu woon ik in het centrum, honderd meter achter de markt.”


Jeroen, Toegepaste Psychologie, Eindhoven
“Ik studeer in Eindhoven maar doe nu een minor bij Avans in Den Bosch. Hier ontwikkelen we elke twee weken een prototype, dus kan ik lekker praktisch bezig zijn. Wonen doe ik in Tilburg, ik kreeg daar een kamer via een vriend. De prijs is prima maar mijn kamer is ook niet heel groot. We hebben geen woonkamer maar ik buurt vaak bij mijn huisgenoten. Ik raad het iedereen aan om op kamers te gaan. Je hebt dan volledige controle en verantwoordelijkheid over je eigen leven. Daar leer je veel van!”


Ayla, Illustratie & Animatie, Den Bosch
“Het was voor mij lastig om een kamer te vinden. Je moet tijdens een kijkavond uitgekozen worden en omdat ik wat stiller ben, val ik niet direct op. Ik woon in Eindhoven, daar krijg je veel meer kamer voor je geld. Of ik terug naar mijn ouders zou willen? Zeker niet, ik woon al zes jaar op mezelf.”


Lea, Fysiotherapie, Breda
“Ik moest wel op kamers gaan, anders had ik te lang moeten reizen. Omdat ik nog geen achttien ben, was het heel moeilijk om een kamer te vinden. Veel huizen willen liever geen mensen die onder de achttien zijn. Uiteindelijk heb ik via Klik voor Kamers een kamer gevonden. Ik ben blij met waar ik zit en zou niet terug willen. Ook hoef ik gelukkig niet veel bij te lenen. Het helpt dat ik een bijbaantje heb en dat  mijn ouders ook meebetalen.”


Thomas, Innovation & Creativity, Den Bosch
“Ik kom uit Frankrijk en studeer hier voor één jaar. Avans vond een kamer voor me in Vlijmen, ongeveer 25 minuten buiten Den Bosch. Dat vind ik best jammer omdat alle faciliteiten voor studenten in Den Bosch zijn. Neem bijvoorbeeld de sportschool. Als student kun je in Den Bosch goedkoper sporten. Daar heb ik nu niks aan want ik woon te ver weg.”


Niek & Marith, Finance & Control, Breda
Marith: “Ik ben meteen op kamers gegaan. Via Facebook reageerde ik op kamers en moest dan langs kijkavonden. Dan ben je daar met tien mensen en kijken ze wie het beste bij het huis past. Voor mij was dat niet moeilijk, ik ben direct bij de eerste kijkavond gekozen. Toen ik eind vorig jaar wilde verhuizen kon ik echter heel moeilijk een nieuwe kamer vinden. Uiteindelijk heb ik het opgegeven. De eerste keer heb ik gewoon veel geluk gehad.”
Niek: “Ik heb me ingeschreven voor nieuwgebouwde studio’s. Die zijn in de zomer opgeleverd en ik kon er meteen intrekken. Op kamers wonen bevalt prima, maar als mijn ouders dichter bij Breda hadden gewoond dan was ik thuis gebleven. Het kost namelijk veel geld.”


Ruben, Technische Bedrijfskunde, Den Bosch
“Ik wil wel op kamers maar het kost een hoop geld. Ook wil ik er eerst zeker van zijn dat de studie die ik nu volg echt bij me past. Als ik in de kerstvakantie nog steeds een goed gevoel heb bij deze opleiding, ga ik op zoek naar een kamer.”

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?