Terug naar overzicht

Utrecht geeft tijdelijke docenten contract voor vier jaar

De Universiteit Utrecht geeft alle nieuwe tijdelijke docenten vanaf volgend jaar een contract voor minimaal vier jaar. Dat zorgt voor meer baanzekerheid en minder werkdruk, hoopt het bestuur.

De nieuwe docenten mogen tien procent van hun tijd besteden aan hun professionele ontwikkeling en zijn verplicht om hun basiskwalificatie onderwijs te behalen, meldt nieuwssite DUB. In 2020 heeft tachtig procent van de tijdelijke docenten in Utrecht zo’n nieuw contract getekend, is het streven. Er is dus een overgangsperiode van een jaar.

Volgens UU-bestuurder Annetje Ottow is de universiteit niet noodzakelijkerwijs meer geld kwijt aan de nieuwe regelingen. Alleen de bijscholing van docenten vergt mogelijk een extra investering. Maar het totale aantal onderwijsuren blijft hetzelfde.

‘Zodra die mensen eenmaal goed zijn ingewerkt, verdwijnen ze weer en moeten de volgenden worden klaargestoomd’

Springplank
“Deze maatregel komt voort uit het idee dat we anders met de tijdelijke docenten willen omgaan. We willen ze meer helderheid geven over hun aanstelling, meer mogelijkheden bieden voor ontwikkeling. Daarmee kan het een prachtige springplank zijn voor een toekomst buiten de universiteit”, aldus Ottow tegen nieuwssite DUB.

Vakbondsbestuurder Jan Boersma van FNV Onderwijs en Onderzoek is verheugd over het besluit van Utrecht. Het mes snijdt aan twee kanten, zegt hij: niet alleen krijgen tijdelijke docenten meer stabiliteit en zekerheid, maar het verlicht ook de werkdruk bij hun collega’s. “Nu gaan universiteiten vaak een dienstverband aan van één jaar. Zodra die mensen eenmaal goed zijn ingewerkt, verdwijnen ze weer en moeten de volgenden worden klaargestoomd.”

In lijn met cao
Volgens Boersma, die namens de vakbond onderhandelde over de nieuwe universitaire cao, zijn de Utrechtse contracten “behoorlijk in lijn met de afspraken”. Hij is tevreden over de omvang van het contract. “Docenten zitten minstens in salarisschaal 10, en dan heb je met drieënhalve dag per week in ieder geval een inkomen waar je iets mee kunt.”

Het enige wat Boersma mist in het contract, is de ruimte voor ontwikkeling op het gebied van onderzoek. “Maar het is zeker een stap in de goede richting”, zegt Boersma. “Utrecht geeft het juiste signaal af, ik hoop dat de andere universiteiten volgen.”

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?