Terug naar overzicht

17.000 euro collegegeld? Inspectie grijpt nog steeds niet in

Illustratie: Elmarye AaijVolgens de minister mag het niet, maar de Erasmus Universiteit Rotterdam vraagt nog altijd 17.000 euro collegegeld voor een deeltijdmaster bedrijfskunde. De Inspectie heeft de zaak al maanden in onderzoek.

Studenten van de deeltijdmaster bedrijfskunde van de Rotterdam School of Management (RSM) zijn maar liefst 34.000 euro kwijt aan de tweejarige opleiding. Dat is 17.000 euro per jaar, dus fors meer dan het wettelijk collegegeld van 2.060 euro dat de opleiding hooguit in rekening mag brengen.

De Erasmus Universiteit, waar de RSM onder valt, kreeg in maart van minister Van Engelshoven te horen dat ze de wet overtreedt en dat haar inspectie de zaak in onderzoek had.
Maar die is sindsdien niet veel verder gekomen, blijkt nu.

Voorbereidende fase
Volgens een woordvoerder bevindt het onderzoek zich nog in een ‘voorbereidende fase’. De vertraging wijt hij aan een ongelukkige samenloop van omstandigheden: inspecteurs vielen uit wegens ziekte of werden ingezet voor andere zaken. Normaal gesproken gaat zoiets sneller, beaamt de woordvoerder. “Dit is eerder uitzondering dan regel.”

De inspecteurs zijn van de zomer al wel langs geweest in Rotterdam, liet de RSM in september weten. “We hebben aangeleverd materiaal besproken en wachten nu op eventuele vervolgvragen en/of terugkoppeling vanuit de Inspectie”, mailde de woordvoerder. De RSM ziet “geen reden om het tarief te herzien”.

Heel simpel
Tweede Kamerlid Frank Futselaar begrijpt er weinig van. “De situatie is heel simpel: het mag gewoon niet. Een universiteit mag best een private tak hebben met dure opleidingen, maar die mogen ze niet financieren met publiek geld. Ik snap niet wat er überhaupt te onderzoeken valt.” Collega-Kamerlid Harry van der Molen van regeringspartij CDA is eveneens benieuwd waarom het onderzoek zoveel tijd in beslag neemt. Hij wil de minister om uitleg vragen.

Een digitale brochure van de opleiding biedt enige uitleg bij het tarief: het bedrag is “inclusief de kosten van inschrijving, het onderwijs, de examens, alle verplichte literatuur, het opleidingsmateriaal en het gebruik van RSM-faciliteiten zoals bibliotheek en computers”. Ook de reis- en verblijfskosten voor een internationaal project vallen eronder. Alleen parkeerkosten op de campus zijn niet inbegrepen.

Additional fee
De opleiding richt zich op werkenden, die de studie naast hun baan volgen en dus een inkomen hebben. “De master biedt allerlei ondersteuning en extra dienstverlening zoals colleges in de avonduren”, zegt de woordvoerder. Daarom wordt er een additional fee gevraagd.

Hoge tarieven zijn geen uitzondering bij businessopleidingen. Nyenrode University en Tias Business School vragen soortgelijke bedragen, maar in tegenstelling tot RSM zijn dat private instellingen.

Net als de Kamerleden vindt ook Brechje Keukens van het Landelijk Studenten Rechtsbureau de zaak helder: de Erasmus Universiteit overtreedt volgens haar de wet. “Gedupeerde studenten kunnen zich bij ons melden.”

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?