Terug naar overzicht

RUG geeft universiteitskat Doerak collegekaart

De Rijksuniversiteit Groningen heeft een wel heel bijzondere nieuwe student: Doerak, een wit-rode kater die niet is weg te slaan uit het Harmoniegebouw van de universiteit. Nu krijgt de populaire knuffelkat een eigen collegekaart.

De pluizige viervoeter, een kruising tussen een Maine Coon en een Perzische kat, is bijzonder populair onder de studenten, schrijft nieuwssite UKrant. Zijn Instagramaccout ‘Universitycat’ heeft meer dan 2700 volgers.

Doeraks baasje, Ekko Ros, woont in de binnenstad van Groningen en heeft geen banden met de universiteit. Maar hij vond dat zijn kat zó veel tijd op de campus doorbrengt, dat die wel een eigen studentenpas verdient en plaatste maandag namens Doerak een verzoek op Instagram.

‘Prima student’
Doeraks wens gaat in vervulling: gisteren besloot de universiteit hem een ‘RUGpas’ te geven. “Doerak is een lieve kat. Hij doet het prima als student, en we waarderen wat hij betekent voor de studenten en medewerkers”, zegt een woordvoerder van de universiteit tegen de UKrant.

Doerak is niet de enige kat met een collegekaart, ontdekte baasje Ros. De Canadese kater Carlton heeft er een van de Saint Mary University in Nova Scotia en de Britse Pebbles staat ingeschreven bij de University of Essex. Over Library Cat van de Universiteit van Edinburgh is zelfs een boek verschenen. Voor zover bekend is Doerak wel de eerste universiteitskat van Nederland.

Nul ambitie
Volgens baasje Ros herinnert de kat de studenten aan hun eigen huisdieren maar speelt er ook iets anders mee: “Doerak slaapt driekwart van de dag. Hij heeft nul ambitie, en dat is oké. Als een gestreste student hem ziet, zet dat alles weer even in perspectief”, aldus Ros tegen de UKrant.

Dat dieren stressverlagend werken denkt ook de Universiteit van Amsterdam. Die richtte vorige tentamenweek een ‘puppy-room’ in waar studenten een kwartier mochten knuffelen met jonge hondjes.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?