Terug naar overzicht

Snelle student moet stufi toch terugbetalen

illustratie: Janine JansenEen hbo-student biotechnologie moet DUO bijna 14 duizend euro aan basisbeurs en ov-kaart terugbetalen, ook al studeert hij keurig in vier jaar tijd af. De reden? Hij had al eens een paar maanden gestudeerd.

De meeste ouderejaars studenten weten waarschijnlijk wel dat ze binnen tien jaar hun diploma moeten behalen, anders worden hun basisbeurs en ov-studentenkaart een lening in plaats van een gift. Maar wanneer gaan die tien jaar in?

De jongen ging in september 2007 informatica studeren, maar hield er negen maanden later mee op. De basisbeurs die hij ontvangen had, betaalde hij terug, net als de kosten van zijn ov-kaart. In de tussentijd volgde hij een private opleiding tot piloot, waarvoor hij geen studiefinanciering ontving.

Daarna ging hij toch weer in het hbo studeren. In september 2014 begon hij, met basisbeurs en al, aan een opleiding biotechnologie bij NHL Hogeschool. Die hoopt hij nog in 2018 af te ronden.

Geen diploma
Maar in 2017 verstreek de diplomatermijn van tien jaar. Hij moet bijna 14 duizend euro aan studiefinanciering terugbetalen, vindt de Dienst Uitvoering Onderwijs, want hij was in 2007 begonnen en had in 2017 nog geen diploma.

Dat slaat nergens op, vond de student, en hij stapte naar de rechter. De wet is bedoeld om langzaam studeren tegen te gaan en hij studeert helemaal niet langzaam, stelde hij. Hij heeft gewoon iets tussendoor gedaan en bovendien zijn toenmalige schuld al terugbetaald. Dan begin je toch met een schone lei aan een nieuwe opleiding?

Nee, stelt DUO. De termijn van tien jaar kan alleen worden verlengd als er sprake is van een bijzondere omstandigheid. Dat gebeurt zo’n duizend keer per jaar. “Veelal gaat het om medische of psychische redenen”, laat een woordvoerder weten. “Je wordt ziek en kan daardoor je studie niet op tijd afronden of een gebeurtenis in je leven zorgt voor zoveel trauma dat er extra tijd nodig is.”

Dure grap
De rechter geeft de uitvoeringsinstantie gelijk, blijkt uit het vonnis. De student had het kunnen weten toen hij aan zijn nieuwe opleiding begon. DUO hoeft voor hem geen uitzondering te maken. Die paar maanden hbo-informatica blijken dus een dure grap. De student kan nog in hoger beroep gaan.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?