Terug naar overzicht

Jemenieten ‘diep geraakt’ door themadag over onbekende burgeroorlog


Alle sprekers op een rij. Vooraan in wit overhemd staat initiatiefnemer Loïc van Eyk, docent Social Work in Den Bosch.

Wat doen we met Jemen? Die vraag stond centraal tijdens de themadag over het Arabische land waar sinds 2015 een dodelijke oorlog woedt. Het evenement, georganiseerd op 12 december door studenten Social Work, trok ruim vierhonderd bezoekers.

Fares Al-Waeel stuit vaak op onbegrip wanneer hij vertelt dat hij uit Jemen komt. “Veel mensen weten niet waar het land ligt, laat staan dat er een oorlog is. Ze vragen dan: Waarom ga je niet terug naar je eigen land? Het is daarom fijn dat er hier wél aandacht is voor ons leed.”

“Ik ben diep geraakt”, zegt Wafa Ali. Ali woont sinds haar twaalfde in Nederland, maar heeft nog veel familie in Jemen. Die belt ze dagelijks om te controleren of ze nog leven. “Ik voel me ongelooflijk alleen omdat er zo weinig aandacht is voor deze oorlog.” Om zelf wat te doen, zamelt Wafa via haar werk bij het UMC Utrecht medicijnen in voor haar geboorteland.


Wafa Ali belt elke dag naar haar familie in Jemen om te controleren of ze nog leven

Oorverdovend stil
Wie de één van de vele aanwezige Jemenieten vraagt naar hun familie in het door oorlog verscheurde land, hoort vaak dezelfde verhalen: hevige bombardementen, grote voedsel- en medicijntekorten. Reizen duurt lang door de vele checkpoints, lonen worden vaak al jarenlang niet meer uitbetaald. Miljoenen burgers dreigen aan honger te sterven.

Over de oorlog in Jemen was het jarenlang oorverdovend stil. Oorlogscorrespondent Lennart Hofman is één van de weinige journalisten die schrijft over het land. “Jemen is ver weg en het is voor journalisten moeilijk en duur om er te komen. Redacties geven daarom liever geld uit aan makkelijker onderwerpen.”

‘Wie kritiek heeft, wordt vermoord’

Op zoek naar een antwoord
De belangrijkste vraag van de dag is: “Hoe stoppen we de honger?” Elke gast biedt een nieuw perspectief. Cultureel Antropoloog Marina de Regt pleit voor een hogere vrouwelijke bezetting tijdens de vredesonderhandelingen. Om het betoog kracht bij te zetten, heeft ze sterke cijfers. Vredesonderhandelingen hebben meer dan vijftig procent meer slagingskans als er vrouwen bij zijn. “Mannen hebben aandacht voor politiek en economie, vrouwen geven meer om vrede.”

Lennart Hofman was onlangs in Jemen om verslag te doen van de oorlog. “Ondanks de hongersnood is er nog steeds eten, maar het komt niet aan bij de burgers. Een kleine groep mensen profiteert van de schaarste. Deze kunnen dankzij de oorlog ongestraft hun gang gaan. Wie kritiek heeft, wordt vermoord.”


Tweede Kamerlid Sadet Karabulut pleit voor vrede

Sadet Karabulut, Tweede Kamerlid van de SP, hoopt de oorlog te stoppen door politieke druk uit te oefenen op de strijdende partijen. Dat gaat moeilijk, want veel landen verdienen geld met wapenleveranties en profiteren zo indirect mee. Toch is ze optimistisch “De laatste tijd komt er langzaam meer aandacht voor de oorlog. Dat is goed, want dan wordt de politiek gedwongen om in actie te komen. Deze themadag helpt daarbij.”

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?