Terug naar overzicht

Nationale Studenten Enquête: alle hogescholen en universiteiten blijven toch meedoen

De universiteiten van Utrecht en Amsterdam blijven voorlopig toch meedoen aan de Nationale Studenten Enquête. Ze waren ontevreden over het nieuwe privacybeleid van de NSE, maar dat is nu enigszins aangepast.

Dat meldt nieuwssite DUB op basis van een interne notitie van de Universiteit Utrecht. De UU en later ook de UvA dreigden afgelopen najaar te stoppen met het jaarlijkse tevredenheidsonderzoek onder studenten, wat grote gevolgen zou hebben gehad voor studiekiezers.

De resultaten van de NSE worden onder meer gebruikt door de Keuzegidsen, de studiekeuzespecial van weekblad Elsevier en door Studiekeuze123, opdrachtgever van de door het ministerie betaalde enquête.

Anoniem
De UU en de UvA hadden al langer kritiek op de enquêtevragen, maar vonden de antwoorden niet langer bruikbaar sinds studenten als gevolg van de nieuwe privacywetgeving mogen aangeven dat hun gegevens niet gedeeld mogen worden. Dertig procent van hen wilde dat inderdaad niet. Instellingen komen nog wel te weten wat studenten van hun opleidingen vinden, maar weten bijvoorbeeld niet in welk jaar ze zitten, en of ze man zijn of vrouw.

Daardoor kon hun feedback niet meer worden gebruikt om het onderwijs te verbeteren, vond de UU, die overwoog om een eigen vragenlijst op te stellen. Andere instellingen hadden soortgelijke bezwaren, zegt Pauline Thoolen van Studiekeuze 123. Maar vanwege de nieuwe privacywetgeving zag ze in eerste instantie geen mogelijkheid om hen tegemoet te komen.

Grondig herzien
Inmiddels is er toch een oplossing bedacht, zegt Thoolen. “Het is een ingewikkeld, technisch verhaal, maar het komt erop neer dat instellingen van minder studenten informatie krijgen, maar de informatie die ze krijgen is wel uitgebreider dan eerst.”

De UU en de UvA gaan voorlopig akkoord met dit compromis. Ze willen wel dat de vragenlijst van de NSE onder leiding van het ministerie grondig wordt herzien.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?