Terug naar overzicht

Vrouwen hoger opgeleid dan mannen

Illustratie: Elmarye AaijAls we de gepensioneerden even niet meetellen, zijn er in Nederland meer vrouwen dan mannen hoogopgeleid. Dat staat in de emancipatiemonitor die vrijdag is verschenen.

Vrouwen presteren beter in het onderwijs dan mannen en dat is al heel lang zo. Ze beginnen vaker aan het hoger onderwijs en behalen ook vaker hun diploma. Bovendien studeren ze sneller dan mannen.

Dus deze mededeling van de statistici komt niet helemaal onverwacht: “Vrouw voor het eerst vaker hoogopgeleid dan man.”

Voorsprong
Daar passen wel een paar kanttekeningen bij. Het is niet helemaal voor het eerst dat vrouwen een voorsprong nemen op mannen. De monitor kijkt naar het jaar 2017, maar in 2016 waren er óók meer vrouwen dan mannen hoogopgeleid, erkent een deskundige van het CBS. Maar toen kwam er geen monitor uit: die is tweejaarlijks.

Bovendien gaat dit gaat alleen over de bevolking tot 65 jaar. Wie alle oudere Nederlanders meetelt, ziet dat vrouwen toch nog altijd minder vaak hoogopgeleid zijn dan mannen. Maar goed, het is een kwestie van tijd voordat vrouwen de mannen helemaal zullen hebben ingehaald.

Beloning
Het hogere opleidingsniveau van vrouwen heeft wel enig effect op hun werk en beloning, maar minder dan je zou verwachten. Jonge vrouwen verdienen dankzij hun hogere opleiding meer dan hun mannelijke leeftijdsgenoten, maar zodra je gaat corrigeren voor functie en opleiding, blijken mannen nog altijd een hoger uurloon te krijgen.

Ook daarvoor geldt dat dit verschil in de jongere generaties minder groot is. “Bij de overheid verdienen vrouwelijke werknemers tot 36 jaar meer dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. In het bedrijfsleven is dat tot 26 jaar het geval”, staat in de monitor.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?