Terug naar overzicht

‘Het belangrijkste voor mij is dat mensen met een beperking als volwaardige personen worden gezien’

 

Noortje van Lith, Ad-student Human Resource Management in Roosendaal, heeft een fysieke beperking. Ze merkt dat er nog veel onbegrip is over mindervaliden. Noortje heeft daarom #doyouacceptme in het leven geroepen, om zo de vooroordelen te bestrijden.

“Ik ben te vroeg geboren en daardoor heb ik een hersenbeschadiging opgelopen. Mijn longen waren nog niet rijp, waardoor ik zuurstofgebrek had en daar heb ik die hersenbeschadiging aan overgehouden. Door die hersenbeschadiging kunnen mijn hersenen mijn spieren niet goed besturen.”

#doyouacceptme
“Ik ben in eerste instantie met de actie #doyouacceptme begonnen omdat het kabinet mensen met een beperking minder dan het minimumloon wilde gaan betalen. Dat is niet gunstig, omdat de kosten hetzelfde blijven terwijl het loon daalt. Daarnaast staat er in de wet staat dat mensen met een beperking gewoon minimaal het minimumloon moeten krijgen.”

Oneerlijk
“Ik vond het idee van het kabinet oneerlijk en daarom heb ik een brief geschreven naar de premier, waar ik vervolgens antwoord op kreeg. Het plan om mensen met een beperking onder het minimumloon te gaan betalen is van de baan, dat is afgelopen september besloten. In november is de staatssecretaris die daarover gaat met een nieuw plan gekomen. Met dat plan ben ik het nog steeds niet helemaal eens en daarom ben ik een petitie gestart. Het plan heeft goede en slechte kanten. Als je minder kunt werken dan gemiddeld dan kunt je een bijstandsuitkering krijgen. Om een bijstandsuitkering te krijgen moet je aan allerlei verplichtingen voldoen.”

“Ik merk dat mensen vaak automatisch denken dat ik mentaal ook een beperking heb”

Geen menukaart
“Ik merk dat mensen vaak automatisch denken dat ik mentaal ook een beperking heb. Ik heb al meerdere keren meegemaakt dat ik in een restaurant geen menukaart kreeg omdat de serveerster ervanuit ging dat ik niet capabel genoeg was om die te lezen. Dat vond ik echt heel erg.”

Volwaardige personen
“Het belangrijkste voor mij is dat mensen met een beperking als volwaardige personen worden gezien en dat zij een normaal salaris krijgen. Ik weet dat ik niet alles kan bereiken wat ik wil, maar ik hoop zoveel mogelijk voor elkaar te krijgen.

Ik hoop dat er nog meer mensen zijn die de petitie gaan tekenen. Mensen moeten beseffen dat mindervaliden zo normaal mogelijk behandeld willen worden en dat zij ook maar gewoon mensen zijn.”

Wil je ook tekenen? Dat kan op https://actie.degoedezaak.org/petitions/verander-de-participatiewet

Punt. Of had jij nog wat?

Brian Ondunk

Ik ben Brian Ondunk. En ben helemaal met Noortje eens dat de harde wereld hard is. Wij als mensen met een handicap. Ik ben ook ervaringsdeskundige bij odion dat is een organisatie waar je kan werken en wonen. Ik kom op voor deze mensen.

2023-11-30 14:25:35

A. C. M. Nooijens

Ik ben het helemaal met Noortje eens dat mensen met een beperking normaal tegen hun gedaan moeten worden.

2019-01-11 16:30:59

Meer lezen?