Terug naar overzicht

Internationalisering moet hogeschool Saxion redden voor krimp: op termijn 300 banen op de tocht

Foto: Wikipedia

Als er niets gebeurt, heeft Saxion Hogeschool over tien jaar zo’n 10 procent minder studenten en gaan er driehonderd voltijdbanen verloren. Studenten uit het buitenland moeten dat scenario afwenden.

Collegevoorzitter Anka Mulder ziet de demografische krimp in Oost-Nederland als een belangrijk risico voor de hogeschool, met vestigingen in Enschede, Deventer en Apeldoorn. De basis- en middelbare scholen merken dat nu al en vanaf volgend jaar zullen ook de studentenaantallen van Saxion teruglopen, voorspelde ze gisteren tijdens haar nieuwjaarsspeech. Op termijn zullen er naar schatting zo’n 300 voltijdbanen verdwijnen. “Dan praten we al snel over zo’n 400 collega’s”.

‘Afscheid nemen van 400 collega’s vind ik ook geen prettig idee’

Minder afgestudeerden
Intussen blijft de vraag naar afgestudeerden volgens haar onverminderd groot. In techniek, IT en de zorg dreigen er zelfs tekorten. “Ik denk niet dat het werkveld genoegen neemt met minder afgestudeerden. En afscheid nemen van 400 collega’s vind ik ook geen prettig idee.”

‘Het betekent dat we de juiste internationale studenten zullen moeten aantrekken’

De oplossing ligt volgens haar in eerste instantie in ‘onderscheidend onderwijs’ maar ook in internationalisering. “Het betekent dat we de juiste internationale studenten zullen moeten aantrekken en moeten zorgen dat een deel van hen hier blijft”, aldus Mulder.

Tweetalig
De instelling zal daarom binnenkort overstappen op tweetaligheid. Roosterwijzigingen bijvoorbeeld zullen dan ook in het Engels worden doorgegeven. Het college heeft onlangs met de medezeggenschap afspraken gemaakt “over hoe we gefaseerd en op verstandige wijze overgaan naar tweetaligheid”, zei Mulder.

Buitenlandse studenten zijn geen nieuw terrein voor Saxion. De hogeschool biedt al jaren anderstalige opleidingen aan. Daar was en is niet iedereen blij mee.

Ferdinand Mertens, voormalig topambtenaar bij het onderwijsministerie, noemde het werven van Duitse studenten door instellingen in de grensregio’s in 2011 “absurd” en “maatschappelijk onverantwoord”. Alleen de instellingen zouden daar baat bij hebben terwijl de overheid opdraait voor de kosten en er minder budget overblijft voor Nederlandse studenten. Het was het startschot voor een verwoede discussie over internationalisering die nog altijd voortduurt.

Een woordvoerder benadrukt dat Saxion al jaren geen opleidingen meer aanbiedt die uitsluitend voor Duitse studenten bedoelt zijn. “Die tijden liggen achter ons. Het is wél zo dat we in een krimpregio zitten en de schouders eronder moeten zetten, zodat we ook in de toekomst voldoende afgestudeerden afleveren voor de arbeidsmarkt.”

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?