Terug naar overzicht

6 tips voor koukleumen

Foto: Pixabay.com

‘Ben je nou aan het rillen?’ en ‘Hoe kun je het zo koud hebben?!’, de koukleumen onder ons horen deze vragen vaak genoeg. Nadat je 10 seconden buiten staat, zijn je handen en voeten al zo koud dat je ze bijna niet meer voelt. Nee, het leven als koukleum is niet altijd makkelijk. Daarom 6 effectieve tips tegen de kou.

Elektrisch deken
Je kent het wel: je komt thuis van school en je hebt het ijskoud. Na een aantal uur lekker onder een dekentje op de bank, besluit je om naar bed te gaan. Je duikt je bed in en… je bed is ijskoud, argh! No worries, wij hebben een oplossing: leg een elektrisch deken een half uur tot een uur van tevoren tussen je hoeslaken en dekbed. Zo kruip je in een heerlijk warm bed als je gaat slapen!

Tocht
Door kleine kieren, zoals onder je deur en langs ramen, komt er tocht naar binnen. Bedek de kieren met tochtstoppers om de kou tegen te gaan. Deze koop je gewoon in de winkel. Bij gebrek aan geld of tijd: een handdoek werkt ook prima als tochtstopper.

Mindset
Een negatieve mindset zorgt ervoor dat je dingen als minder leuk ervaart. Daarom is het belangrijk dat je zo min mogelijk aan de kou denkt. Bel met een vriendin als je in de kou staat te wachten, of denk aan iets leuks. Het is natuurlijk niet makkelijk als je sterft van de kou, maar het helpt. Door een negatieve mindset kun je chagrijnig worden en dat wil je er niet óók nog bij hebben, of wel? 😉

Zet je douche niet te warm
Als je het koud hebt, is douchen een van de fijnste dingen. Begin op een normale temperatuur. Na een tijdje zet je de douche iets warmer, en nog warmer, en nog ietsjes warmer. Op een gegeven moment staat heel je badkamer blank van de stoom, het is nog net geen sauna.

Laagjes
In de winter is het temperatuurverschil tussen binnen en buiten erg groot. Het is daarom erg handig om laagjes te dragen. Hierdoor kun je, als je van buiten komt, binnen een laag uitdoen als je het warm hebt. Hetzelfde geldt andersom. Zo bescherm je jezelf tegen de kou, maar heb je het binnen niet bloedheet.

Hoofd, handen en nek warmhouden
Via je hoofd, handen en nek verlies je de meeste lichaamswarmte. Zorg daarom dat deze drie lichaamsdelen altijd goed beschermd zijn tegen de kou. Draag handschoenen, een muts en een sjaal. Wanten geven zelfs nog meer warmte. Je vingers zitten tegen elkaar waardoor er minder wind tussen komt dan bij handschoenen. Geen handschoenen of wanten bij de hand? No worries! Je kunt altijd nog een lekkere kop thee, koffie of warme chocomelk vasthouden (en het drinken ervan maakt je van binnen ook warm).

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?