Terug naar overzicht

Bankiers en verzekeraars straks voor de klas?

Foto: Mediawijzer.net/Flickr
Foto: Mediawijzer.net/Flickr

Een nieuwe poging om het lerarentekort te lijf te gaan: werknemers van banken en verzekeraars die een (deeltijd-) baan als docent overwegen, kunnen rekenen op hulp van hun werkgevers en het onderwijs. Vakbond AOb reageert sceptisch.

De Nederlandse Vereniging van Banken, het Verbond van Verzekeraars, de PO-Raad, VO-raad, MBO Raad, Vereniging Hogescholen, Vereniging van Universiteiten (VSNU) en het ministerie van OCW tekenden vandaag het convenant ‘Aan de slag voor de klas’.

Overstap op maat 
In januari publiceerde het ministerie van Onderwijs nieuwe cijfers waaruit blijkt dat het tekort aan leraren nog steeds oploopt. De ondertekenaars werken samen om geïnteresseerde en mogelijk boventallige medewerkers van banken en verzekeraars te begeleiden bij de (gedeeltelijke) overstap naar een baan als leraar en hun zo een nieuw carrièreperspectief te bieden. Met een oriëntatietraject kunnen geïnteresseerde werknemers onderzoeken of zij geschikt zijn voor het vak. Vervolgens krijgen ze een op maat gemaakte lerarenopleiding aangeboden.

De samenwerking bouwt volgens het persbericht voort op eerdere regionale initiatieven, waarbij onder andere al de Rabobank, Nationale-Nederlanden, a.s.r. en de Volksbank betrokken waren, met als doel de samenwerking naar een landelijk niveau te tillen.O

Ongepast
De Algemene Onderwijsbond reageert sceptisch. Woordvoerder Esther Sloots is blij als er meer zijinstromers komen, maar vindt het vreemd dat er “een feestje” is gemaakt van de ondertekening. “Gelet op de ernst van het probleem vinden we dat een beetje ongepast. De minister moet gewoon zijn werk doen en zorgen dat hij het probleem oplost.”

Of de soms boventallige zijinstromers van banken en verzekeraars intrinsiek gemotiveerd zijn voor het docentschap is in het algemeen niet te zeggen. “Wel zie je vaak dat zijinstromers sneller stoppen als leraar. Het is zaak voor de minister om hen langer vast te houden.” En of er veel zij-instromers bij zullen komen is de vraag. “Een eerder initiatief van Shell leverde twee extra leraren op.”

Ook Frank Cörvers, van het Maastrichtse Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt heeft zijn twijfels Door de automatisering verdwijnen in de financiële sector vooral administratieve banen. En daar zitten vaak geen hoogopgeleiden bij, en zeker niet de bèta’s, germanisten of neerlandici waar scholen naar op zoek zijn, zegt hij tegen NRC Handelsblad. Cörvers: „Het matcht vaak niet goed.”

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?