Terug naar overzicht

Column: Een maand zonder alcohol

Nadat ik op 1 januari wakker werd met een flinke kater van het oud-en-nieuwfeestje, vond ik het tijd om de alcoholflessen opzij te zetten. Tijd voor een maand zonder alcohol.

Wat is er eigenlijk zo leuk aan alcohol, vraag ik me soms af. Drinken zorgt voor blijheid en zelfvertrouwen. Na een aantal drankjes voelt het alsof je net zo goed kan zingen en dansen als Beyoncé. Je voelt je helemaal top. Tót je de volgende dag wakker wordt. Je hoofd bonkt als een gek, je bent moe en kotsmisselijk. En niet te vergeten: je bent helemaal uitgedroogd.

‘Wat is er eigenlijk zo leuk aan alcohol, vraag ik me soms af’

New year, new me?
Ondanks dat ik me steeds zo slecht voelde na drank, ging ik elk weekend gewoon weer uit. Met als gevolg dat ik telkens tipsy was en de volgende dag een kater had. Waarom dronk ik elke keer weer, terwijl ik wist wat de gevolgen waren? Dat komt door FOMO (Fear Of Missing Out). Als ik niet uitging, was ik bang dat ik grappige en leuke momenten zou missen. Daar wilde ik vanaf. De katers en FOMO zijn voor mij de belangrijkste redenen geweest om een maand te stoppen. En wanneer is nou een beter moment om te stoppen dan op 1 januari? “New year, new me”, is wat ze altijd zeggen toch?

Vol goede moed begon ik aan mijn alcoholloze maand. “Hahaha, jij een maand zonder alcohol?!” en “Dat gaat je echt nooit lukken” heb ik vaak heb gehoord. Eerlijk gezegd gaf dat mij alleen nog maar meer motivatie om het wél vol te houden.

‘Hahaha, jij een maand zonder alcohol?!’

Halverwege de maand was een groot deel van mijn vriendengroep bij iemand thuis aan het indrinken. Ik verveelde me en wilde daar ook heen. Ik was bang dat het mis zou gaan en dat ik zou bezwijken onder de groepsdruk. Toch ben ik gegaan, met mijn thermoskan gevuld met bosvruchtenthee. Eenmaal daar merkte ik dat het helemaal niet moeilijk was om niet te drinken. En van mijn FOMO had ik ook al weken geen last meer.

FOMO werd JOMO
Ook de derde week vloog voorbij. Ik had het nog geen moment echt moeilijk gehad. Soms was het jammer dat ik niet dronk en niet uitging, omdat veel vrienden dat wel deden. Maar een avondje thuis op de bank samen met mijn goede vriend Netflix maakte al veel goed. De FOMO veranderde zelfs in JOMO (Joy Of Missing Out). De katerloze zondagen voelden echt goed. Ik had het de avond daarvoor prima naar mijn zin gehad en lag niet brak op de bank.

Mijn maand zonder alcohol zit er inmiddels op. Ik heb het overleefd. Was het moeilijk? Niet echt eigenlijk. Heb ik mijn doel bereikt? In zekere zin wel. Mijn FOMO is zo goed als verleden tijd. Ik ben nu van plan alleen nog uit te gaan als we met een grote, leuke groep gaan, waardoor ik weet dat het de kater waard is. En af en toe één drankje op het terras moet kunnen natuurlijk.

Kim van Poppel is tweedejaarsstudent Journalistiek en loopt stage bij Punt

Punt. Of had jij nog wat?

x

Gek dat geen alcohol blijkbaar gelijk staat aan niet uitgaan. Ik ben jaren op stap gegaan zonder (elke avond) te drinken. Geen FOMO, want ik ben er bij en de volgende ochtend geen kater!

2019-02-07 12:58:16

Meer lezen?