Terug naar overzicht

Recensie: lachen om gênante seks in Sex Education

Soa’s, viagra, een te grote penis, vaginisme: de Britse tienerserie Sex Education deinst er niet voor terug. Het nieuwste binge-materiaal van Netflix is grappig, sexy en op momenten zelfs ontroerend.

Otis Milburn is een superongemakkelijke tienerjongen die zich kapotgeneert voor zijn moeder: een schaamteloze sekstherapeut die iets teveel interesse toont in haar zoons weinig spannende seksleven. Otis is als de dood dat medescholieren ontdekken dat zijn moeder ‘sexpert’ is. Tót hij zich realiseert dat haar kennis hem juist aanzien geeft. Met de quasi-nonchalante Maeve begint hij een ondergrondse sekstherapiepraktijk op school.

Vaginisme 
Elke aflevering van het eerste seizoen van Sex Education opent met een seksgerelateerd onderwerp. De ene keer gaat het om een orgasmeprobleem, dan om een natte droom, vaginisme of bijvoorbeeld een te grote penis. Vergeleken met de gemiddelde Amerikaanse highschoolserie is deze open benadering van seks verfrissend: eindelijk een serie over tieners zonder preuts gedoe.

Aandacht voor seks is er dus genoeg, maar dat wil niet zeggen dat Sex Education vooral een opeenvolging van seksscènes is. De serie doseert perfect tussen verschillende thema’s. En hoe langer je kijkt, hoe gelaagder de personages en hun worstelingen worden. Pesterijen, homofobie, depressies, studentenstress: het zijn maar een paar van de serieuze onderwerpen die aan bod komen. Die andere thema’s vormen een fijn contrast met alle seksuele uitspattingen.

Uitgesproken homo
Het overtuigende acteerspel in de serie is eveneens een pre. Van Asa Butterfield die de ongemakkelijke, nerdy puber speelt, tot het heerlijke acteerwerk van Ncuti Gatwa, de uitgesproken zwarte homoseksuele vriend van Otis. Hij wordt gepest om zijn geaardheid, maar blijft desondanks lekker zichzelf.

Interessant zijn ook de vrouwelijke personages, zoals Maeve, voortreffelijk vertolkt door Emma Mackey en de moeder van Otis (Gillian Anderson). Het zijn zelfverzekerde vrouwen die genieten van hun actieve sekslevens zonder dat het overdreven geproblematiseerd wordt.

Het maakt niet uit hoe oud je bent: Sex Education is onweerstaanbaar voor tieners, twintigers maar ook voor iedereen die nog ouder is. Om ongemak te voorkomen kun je trouwens beter niet met je ouders kijken.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?