GroenLinks trekt meeste kiezers in studentensteden

  Illustratie: Julika Runow
  Illustratie: Julika Runow

  Nederland ging gisteren naar de stembus voor de Provinciale Staten en Forum voor Democratie van Thierry Baudet kwam als grote winnaar uit de bus. Hoe is er in de grotere studiesteden gestemd?

  Nu vrijwel alle stemmen zijn geteld wordt duidelijk dat Forum voor Democratie straks met 13 zetels de grootste partij wordt in de Eerste Kamer. In grotere steden met universiteiten en hogescholen was de overwinning minder eclatant.

  In de studiesteden Tilburg, Enschede, Rotterdam en Maastricht trok Forum de meeste stemmen (tot ruim 16 procent), net als in zo’n tachtig andere gemeenten. In Maastricht deed bovendien ook de andere rechts-populistische partij het goed: 12,8 procent van de inwoners stemde op de PVV van Wilders.

  GroenLinks
  De andere partij die goede zaken deed is GroenLinks, dat straks naar verwachting 9 zetels in de Eerste Kamer krijgt in plaats van de huidige 4. In de studiesteden deed de partij van Jesse Klaver het bovengemiddeld goed. In Utrecht, Wageningen, Amsterdam en Nijmegen wist ze een kwart van de kiezers voor zich te winnen. Dat is Forum voor Democratie in geen van de studiesteden gelukt: Tilburg was koploper met 16,7 procent van de stemmen.

  Gemiddeld behaalde GroenLinks in de studiesteden 16,6 procent van de stemmen, gevolgd door de VVD (12,7 procent), Forum voor Democratie (12 procent), D66 (11,8 procent) en de PvdA (9,9 procent).

  Meer artikelen over

        

  Deel dit artikel

  Reageer op dit artikel

  * Verplicht veld

  Reacties

  Er zijn nog geen reacties.