Terug naar overzicht

Hoogopgeleiden: minderen met alcohol en eten is moeilijk

Foto: Flickr/J. de Graaf https://flic.kr/p/zmEwJ1
Foto: Flickr/J. de Graaf

Steeds minder hoogopgeleiden roken, maar het terugdringen van problematisch alcoholgebruik en overgewicht gaat moeizaam, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Van de Nederlanders van 25 jaar en ouder die een hbo- of wo-bachelordiploma op zak hebben, zijn er opnieuw minder gaan roken: van 20 procent in 2014 naar 15 procent in 2018, meldt het CBS. Alleen degenen met een universitaire master- of doctorsgraad doen het beter: in 2014 rookte 15,5 procent van hen en vorig jaar nog maar 12 procent.

Het aandeel zware drinkers loopt minder snel terug. In 2014 viel 6,7 procent van de allerhoogst-opgeleiden onder deze definitie, tegen 6,8 procent in 2018 – één tiende procentpunt meer dus. Bij degenen met alleen een bachelordiploma daalde het aandeel zware drinkers in vijf jaar tijd wel: van 8,4 naar 7,8 procent.

Obesitas
Ook het aandeel bachelors dat worstelt met overgewicht daalde licht: van 45,5 naar 43,6 procent, al hadden er wel iets meer last van obesitas: 11,1 procent vorig jaar tegen 9,6 procent in 2014. Onder degenen met een master- of doctorsgraad daalde het overgewicht van 40,7 naar 35,8 procent en de obesitas van 8,1 naar 7,5 procent. Van de laagst opgeleide Nederlanders lijdt inmiddels een kwart aan ernstig overgewicht.

De overheid wil het aandeel volwassen rokers en problematische alcoholgebruikers in Nederland terugdringen naar 5 procent in 2040, en het aandeel met overgewicht naar 38 procent.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?