Terug naar overzicht

Lijsttrekkers komen niet uit de verf tijdens het ‘Avans’ Kroeg Debat plus + overzicht wat ze willen

Tijdens het Brabants Kroeg Debat stonden kandidaat-Statenleden van D66, PvdD, PVV, CDA, VVD en PvdA naast elkaar op het podium in Café Slagroom in Tilburg. Op initiatief van onder andere studievereniging Collegium van de Academie voor Veiligheid en Bestuur. Opvallend: host Steven Brunswijk, oud-Braboneger, was ondanks een pijnlijke abces in zijn keel scherper dan de politici zelf. “Hoe ziet de toekomst er écht uit voor deze studenten?”

Volgende week woensdag mag je stemmen voor de Provinciale Statenverkiezing. De thema’s die op Brabants niveau spelen, kunnen minder sexy lijken of verder-van-je-bed dan thematieken die op landelijk niveau spelen. Vergis je niet, stemmen is belangrijk. Dat onderstreept Steven Brunswijk nogmaals met een persoonlijk verhaal tijdens het Brabantse Kroeg Debat op maandagavond.

“Tilburg is mijn stad, weet je. Maar ik kom uit Suriname. En de familie Bouterse en Brunswijk waren niet de beste vrienden”, luidt hij de avond in. Brunswijk moest naar Nederland vluchten en een heel nieuw bestaan opbouwen. “Ik kwam hier niet op vakantie, nee, ik ontvluchtte de kogels in Suriname.” Vanuit zijn vroege herinneringen weet hij hoe belangrijk stemrecht is.

Alleen geruis
Tegenover hem op het podium zitten Janneke van Kessel (D66), Anita Verstegen (PvdD), Alexander van Hattem (PVV), Yannick Lataster (CDA), Kevin Hordijk (PvdA) en Jelle van Nuland (VVD). Zij buigen zich over vier stellingen, aangejaagd door Brunswijk. Over geld, natuur, economie en het imago van Brabant. Na een eerste introductie is Brunswijk direct: “Dit is meteen het probleem; ik hoor jullie punten, maar ik hoor alleen geruis. Hoe ziet de toekomst er écht uit voor deze studenten?”

‘Hoe ziet de toekomst er écht uit voor deze studenten?

Daarmee vangt Brunswijk direct bij aanvang, nog onwetende, de rest van het verloop van het debat samen. Ondertussen lokt hij op de voor hem typerende manier de kandidaten uit de tent. Wanneer Van Nuland de microfoon krijgt: “VVD’ers, gladjakkers, bah! Net oude witte mannen in een veilinghuis. Hoe haal je zo’n imago weg?” Niet zo gemakkelijk, erkent de VVD’er. “Maar er waait een frisse wind door de JOVD!”

Loading...

Loading…

(function(d){var js, id=”pikto-embed-js”, ref=d.getElementsByTagName(“script”)[0];if (d.getElementById(id)) { return;}js=d.createElement(“script”); js.id=id; js.async=true;js.src=”https://create.piktochart.com/assets/embedding/embed.js”;ref.parentNode.insertBefore(js, ref);}(document));

Loading…

Goed concept
De avond, medegeorganiseerd door SV Collegium en de Provincie Noord-Brabant steekt goed in elkaar. Het Brabants Kroeg Debat is een goed concept en Brunswijk als host is slim uitgekiend. Het zijn de minder sterke, door de provincie geregelde, kandidaat-Statenleden die de kern van het probleem onderstrepen; echt spektakel en inhoudelijk sterke en op de aanwezige studenten gerichte inhoud, blijft uit.

Het is logisch dat er nagedacht moet worden over onze toekomst en dus de gevolgen van de asfaltering van de provincie, een andere inrichting van het openbaar vervoer, vermindering van de reuze veestallen. Maar ook vanavond maken de politici het kernprobleem pijnlijk tastbaar: willen ze studenten, een hele belangrijke groep stemmers, echt bereiken, moet dat anders dan met abstracte info.

Gratis tip van Brunswijk
Brunswijk geeft de kandidaten nog een tip mee: “Als comedien is spreken key. Ik hoor bij jou, jou en jou te veel ehm, ehm, ehm. En bij jou hoorde ik teveel twijfel in jouw stem. Stemgeluid is van cruciaal belang. En nu stap ik op want ik heb weer teveel last van mijn abces.”

Loading…

Loading...

Loading…

(function(d){var js, id=”pikto-embed-js”, ref=d.getElementsByTagName(“script”)[0];if (d.getElementById(id)) { return;}js=d.createElement(“script”); js.id=id; js.async=true;js.src=”https://create.piktochart.com/assets/embedding/embed.js”;ref.parentNode.insertBefore(js, ref);}(document));

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?