Terug naar overzicht

Recensie: Nederlands-Vlaamse XTC-handel speelt hoofdrol in Undercover

Misdaad loont, zeker op televisie. Na het succes van onder meer Breaking Bad en Narcos doet de Vlaamse omroep een poging om de XTC-criminaliteit in de grensstreek wereldwijd op de kaart te zetten met Undercover. En die poging slaagt.

Centraal in Undercover staat Ferry Bouman (gespeeld door Frank Lammers) een Nederlander die vanuit een Belgische camping zijn XTC-handel leidt. Om meer grip te krijgen op de activiteiten van Ferry en zijn handlangers besluit justitie twee undercoveragenten op de camping te plaatsen: Bob (de van zijn reisprogramma’s bekende Tom Waes) en Kim (Anna Drijver).

Dat de productie, een Netflix-original, geld mocht kosten blijkt wel uit de mooie camerabeelden van Belgisch-Limburg. En de bloeiende XTC-handel biedt genoeg aanknopingspunten voor een boeiend verhaal. Al mag je daar in deze serie op gezette tijden ook om lachen. Wat dat betreft heeft Undercover iets overgenomen van het absurdisme van Breaking Bad.

Wringen
Echt wringen is vooral het grote verschil tussen de introverte Vlaamse agent Bob en zijn Nederlandse evenknie Kim. De twee passen echt totaal niet bij elkaar. Iets wat iedere drugsbaas toch zou moeten doorzien? Zeker de door Frank Lammers dik aangezette crimineel Ferry.

De eerste aflevering van Undercover wil nog niet echt knallen, maar alle ingrediënten zijn aanwezig voor opnieuw een verslavende misdaadserie.

Undercover is elke zondagavond te zien op het Belgische Eén. In mei verschijnt het gehele eerste seizoen op Netflix, behalve in België, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, waar de nationale zenders ‘voorrang’ krijgen. Wanneer Undercover in Nederland op Netflix verschijnt is nog niet bekend.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?