Terug naar overzicht

Braziliaanse studenten halen bioplastic uit Brabants rioolwater

Foto: Centre of Expertise Biobased Economy

Rioolwater bevat allerlei waardevolle stoffen, zoals PHA ofwel bioplastic. Dat wordt gemaakt door bacteriën en die kunnen het ook weer afbreken. Een goede vervanger dus voor al het plastic waar bijvoorbeeld je salade of smoothie in zit en dat normaal gesproken op de afvalberg belandt. Bij het Centre of Expertise Biobased Economy van Avans en Hogeschool Zeeland doen Braziliaanse studenten onderzoek naar PHA in rioolwater.

Tielly Lubiana de Menezes en Thalles Mercês Carreiro van de Universidade Federal de Viçosa houden zich bezig met het verkrijgen van PHA uit rioolwater. Vooral het water afkomstig van bijvoorbeeld industrieën of boerderijen is rijk aan grondstoffen.

Vetmesten
Bacteriën zetten zogenoemde ‘vluchtige vetzuren’ die in het rioolwater zitten om in PHA. De studenten zorgen in een bioreactor voor de ideale omstandigheden voor het ‘vetmesten’ van de bacteriën. Die maken daardoor meer PHA aan. “Vergelijk het maar met het menselijk lichaam”, zegt Thalles. “Hoe meer voedsel er wordt gegeten, hoe meer vet het lichaam aanmaakt.”

Als de bacteriën uit de bioreactor worden bevroren en er een ‘groen’ oplosmiddel wordt toegevoegd, blijft alleen de PHA achter. “Na verwijdering van het oplosmiddel houd je alleen het bioplastic over”, zegt Tielly. “Een ‘film’ als het ware.” Bioplastic moet in de toekomst het plastic van wegwerpverpakkingen vervangen, van bijvoorbeeld snacks.

Veel vervuiling
In hun eigen land zien Tielly en Thalles hoe urgent het plasticprobleem is. “Er is veel vervuiling in Brazilië”, vertelt Tielly. “Op de stranden zie je overal plastic. We nemen onze inzichten straks mee terug, maar we hebben niet de middelen om het onderzoek voort te zetten. We zijn daar nog niet zo ver.”

In het kader van Living Lab Biobased Brazil lopen Braziliaanse studenten stage bij Avans en Nederlandse studenten bij onderwijsinstellingen in Brazilië. Ze werken mee aan projecten op het gebied van duurzaamheid en biobased economy.

Waterschapsverkiezingen
Op 20 maart kunnen we niet alleen naar de stembus voor Provinciale Staten, maar ook voor het waterschap. Dat is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het onderhoud van dijken en sluizen, het controleren van de kwaliteit van ons zwemwater én voor het zuiveren van afvalwater. Dus onmisbaar bij het winnen van waardevolle stoffen uit rioolwater. Met jouw stem oefen je invloed uit op het beleid van het waterschap voor de komende jaren.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?