Terug naar overzicht

Zijwieltjes voor dronken fietsers

Studenten die gaan stappen, hoeven minder bang te zijn om dronken van de fiets te vallen. Als zij hun zijwieltjes uitklappen, kunnen zij voortaan in één rechte lijn naar huis fietsen.

Vandaag brengt stichting TeamAlert de zogeheten Drunk Wheels op de markt. “Wij zagen in Utrecht veel studenten dronken de fiets opstappen. Natuurlijk willen we liever dat ze allemaal een taxi nemen, maar dat is een illusie. Met Drunk Wheels kunnen ze toch op een veilige manier thuiskomen”, zegt Hannah Hamans van stichting TeamAlert, die zich bezighoudt met jongeren en risicogedrag.

De campagne richt zich vooral op studenten. Voordat zij gaan stappen, kunnen zij de wielen aan hun fiets vastklikken. Zijn studenten met zijwieltjes niet een beetje kinderachtig? Hamans verwacht dat ze het juist grappig zullen vinden. De eerste honderd exemplaren zijn gratis verkrijgbaar in de hoop dat het aanslaat.  

TeamAlert heeft de zijwieltjes getest onder 122 jongeren en zag dat zij minder slingerden en stabieler fietsten. Ook voelden zij zich veiliger wanneer ze met Drunk Wheels naar huis gingen. Wel raadt TeamAlert jongeren af om de fiets op te stappen als hun alcoholpromillage hoger dan 1,5 is; dat zijn zeven glazen voor mannen en vijf voor vrouwen.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?