Terug naar overzicht

Handig! Het leed dat groepsapps heet, binnenkort verleden tijd

‘Verjaardag Linda’, ‘borrelen donderdagavond’, ‘cadeau mamma’. Of erger nog, in een groep gegooid worden met mensen die je vaag kent en niet in een app mee wíl belanden. Dat is binnenkort verleden tijd.

Over wat wel en niet oké is op whatsapp, kortom WhatsApp-etiquette, is genoeg gezegd. Zomaar uit een appgroep stappen, wordt niet altijd gewaardeerd. Dus dan mute je de app maar. Voorkomen is beter dan genezen, dus de nieuwste functie van WhatsApp is meer dan welkom.

Settings
Met de nieuwe update kun je het ongevraagd en dus ongewenst toegevoegd worden aan een groepsapp tegengaan. Je kunt voortaan zelf kiezen wie jou aan een groepsapp mag toevoegen: niemand, iedereen of alleen de personen in je contactenlijst. Wie de optie al heeft, kan deze vinden onder Instellingen -> Account -> Privacy.

Indian WhatsApp Lynchings
Een van de redenen voor de nieuwe optie, is het tegengaan van spam en fake news. Het gebeurt nu vaak dat een spammer grote groepen mensen toevoegt aan een groep om de eigen boodschap breed te verspreiden, meldt de NOS. En in India zelfs met dodelijke gevolgen: door Indian WhatsApp Lynchings werden al al 48 mensen vermoord.

Het uitrollen van de nieuwe privacy settings begint vanaf vandaag wereldwijd. Het kan overigens een paar weken duren voordat WhatsApp-gebruikers hun favoriete optie kunnen instellen, volgens de service.

Stress
Daarnaast is het officieel bewezen dat groepsapps een bron van stress vormen. September vorig jaar ontdekte Sarah Diefenbach, professor Psychologie aan de Ludwig-Maximilians-Universität in München: “Hoe meer groepsapps, hoe meer stress.” Zij onderzocht in samenwerking met jongeren de oorzaken en gevolgen van WhatsAppstress. “We ontdekten dat zogenaamde pushberichten, die op het beginscherm van je smartphone verschijnen, funest kunnen zijn voor het welbevinden. Wij vroegen aan de deelnemers van ons onderzoek om die pushberichten twee weken uit te zetten. Dat leverde hen een opvallende daling van stress op.”

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?