Terug naar overzicht

Column: Boreaal is boring

Foto: Loet Koreman
Foto: Loet Koreman

Ze komen er weer aan! Lange, warme en zwoele zomerdagen. Op dat soort dagen sta ik het liefst vroeg op om naar het volkstuinencomplex te gaan. Voordat de hitte doorbreekt kan ik nog snel wat in mijn moestuin schoffelen. De populatie aldaar verandert geleidelijk en daarmee ook de gewassen die verbouwd worden. Steeds meer buurtbewoners met een migratie-achtergrond zijn lid geworden. Soms eten we gezamenlijk in een gemeenschapslokaal de meest uiteenlopende gerechten. Gekscherend spreken we wel eens over onze ‘om-volkstuin’.

‘s Middags beland ik meestal op het terras in de stad om ‘mensen te kijken’. De variëteit aan soorten, maten en kleuren mensen maakt dat ik uren kan staren. Ondertussen tracht ik een keuze te maken uit de vele biersoorten die op de kaart staan. Om volop te kunnen genieten van het brede assortiment en toch veilig thuis te komen, verdun ik m’n gerstenat homeopathisch met Belgisch bronwater. Als verlate lunch kies ik een Aziatisch proeverijtje.

‘Als je heel goed kijkt, zie je soms zelfs een Minervaans uiltje uitvliegen’

Voor het rode voetgangerslicht aanschouw ik de stroom voorbijtrekkende auto’s. Duitse degelijkheid, een oude Amerikaan, maar ook veel pittige Japannertjes en Koreaanse modellen kruisen m’n pad. De vrolijke tonen van een Peruaans panfluitgezelschap strelen m’n trommelvlies terwijl ik mijn weg vervolg voor een wandeling door het bos.

De zakkende zon verdrijft de verzengende hitte. Ik geniet van de diversiteit aan flora en fauna. Als je heel goed kijkt zie je soms zelfs een Minervaans uiltje uitvliegen.,

‘s Avonds tref ik wat vrienden voor een etentje. Grieks, Chinees, Italiaans en Mexicaans worden professioneel van de longlist ge-steen-papier-schaard. Het wordt dürüm döner zodat we nog snel een concert mee kunnen pikken van een indigenous bandje dat in onze stad is neergestreken.

Thuis plof ik neer op m’n Zweedse bankstel, slinger ik mijn Samsung televisie aan en kijk op CNN naar het laatste nieuws. Liggend op m’n Zwitserse matras tel ik de zegeningen van onze diverse samenleving. Een boreale wereld? Hoe saai is dat? Vrij ‘boringaal’ zou ik zeggen.

Stefan van Teeffelen is docent bij de opleiding Social Work in Den Bosch

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?