Terug naar overzicht

De hoog- en laagvliegers van het Avans Europa-debat 2019

Klos, Grevink en Berendsen

Een overzicht van de betere en mindere momenten tijdens het Europa-debat gisterenmiddag in het Bossche Atrium. Georganiseerd door de opleiding Bestuurskunde en Studievereniging Collegium.

Deelnemers waren Tom Berendsen (CDA, nr 3), Martijn Grevink (VVD, nr 8), Daphne ten Klooster (SP, nr 11), Felix Klos (D66, nr 4) en Eline van Nistelrooij (GroenLinks, nr 3). De gegadigde van de PvdA was ziek.

Afwezigen waren afgevaardigden van de PVV en FvD. Van beide partijen ‘was niemand bereid te komen’, ondanks herhaalde pogingen. Docent Joost Frencken: “Via de website, mail, telefonisch. We hadden ze er graag bij gehad. We hebben geprobeerd het hele spectrum hier te krijgen.”

Ten Klooster aan het woord

Hoog- en laagvliegers
Politici zouden politici niet zijn zonder bijzondere uitspraken te doen. Met een hoofdrol weggelegd voor ‘flamboyante’ Felix Klos (D66) die verbaal iedereen inhaalde. Logisch eigenlijk, als je bedenkt dat hij de voormalig speechschrijver van Pechtold is. Verder dwaalden de politici soms inhoudelijk flink af van de door hen zelf ingebrachte vijf stellingen.

Een overzicht van de hoog- en laagvliegers (zelf nader te bepalen):

1. “De EU is een politieke grootmacht, maar een geopolitieke dwerg. Het kan niet dat een Turkse dictator meer over onze grenzen zegt dan wij zelf”, haakt Klos in op de stelling of Europa meer bevoegdheden moet krijgen.

Waarna hij pleit voor een Europees leger: “We kunnen niet wachten op de rode boef uit het witte huis.”

2. “Hoe lang ben je met zoiets bezig?”, plaatst Grevink Klos op zijn plek. “Sinds 1950.” Verwijzend naar Winston Churchill die een leger probeerde te bewerkstelligen. Grevink: “Luchtfietserij dus. Alleen al het opzetten van de NAVO kostte twintig jaar.”

3. “De VVD loopt altijd achter op D66. Maar ondanks hun langzame koers nemen we hen wel mee”, verwijst Klos naar standpunten over onder andere duurzame energie.

Een inhaker van de VVD volgt traag: “Reactie duurt even, we zijn het langzame broertje.”

Grevink licht het een en ander toe

4. “Ik weet de cijfers niet precies. Ik heb me niet voor kunnen bereiden op dit debat”, deelt SP’er Ten Klooster tot drie maal mee.

5. “We staan onderaan de lijst met onder andere Luxemburg. We moeten gas geven”, beargumenteert Van Nistelrooij op de stelling ‘EU is nodig voor snelle energietransitie. “Oh, haha”, wanneer ze haar ‘woordgrap’ realiseert.

6. Verder was er nog een ‘sneer’ van D66 aan het adres van GroenLinks over Klaver: “Jesse wilde liever premier worden dan iets voor de mensen doen.” Over samenwerken met andere partijen in het belang van de bevolking.

Reuring
VVD’er Grevink noemde het gekscherend een leuk debat, tot het laatste moment waar de diverse partijen duidelijk van standpunt verschilden. Met aanwezigen van de FvD en PVV was er wellicht wat meer reuring geweest.

S.V. Collegium
Het Avans Europa-debat was onderdeel van een reeks van drie bijeenkomsten van Studievereniging Collegium, rondom de Europese verkiezingen op 23 mei. De vereniging strikte onder andere Maarten van Rossem en Paul Scheffer, hoogleraar Europese Studies aan Tilburg University, voor een lezing.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?