Terug naar overzicht

Leen Khalifa: ‘Voor mezelf heb ik grote dromen’

Foto: Kees Gort

Wat voor invloed heeft afkomst op je levensloop? Dat zoeken we uit in een serie interviews met Avansstudenten met een migrantenachtergrond. De Palestijnse Leen Khalifa is 27 jaar en studeert in Den Bosch. Leen kwam drie jaar geleden in Nederland wonen. “Ik ben geboren in Syrië, maar in mijn hart ben ik een Palestijnse.”

“Mijn opa en oma werden geboren in Palestina. Vanwege het Israëlisch-Palestijns conflict verruilden ze hun bestaan in Palestina voor een leven in Syrië. Ze woonden eerst in tenten, later in een appartementencomplex.”

Ben je Syrisch of Palestijns?
“Mijn opa en oma vluchtten heel veel jaren geleden vanuit Palestina naar Damascus. Ik ben daar  geboren.”

Maar je voelt je meer Palestijns dan Syrisch?
“Ja, zonder twijfel. In Damascus waren we tweederangsburgers, we móchten onszelf niet eens Syriër noemen.”

Lees meer interviews uit deze rubriek.

Hoe was je jeugd?
“Goed en slecht. Ik woonde met mijn familie in een groot appartementencomplex. Ik was dus altijd omringd door familie. Maar opgroeien in Damascus was niet altijd fijn. In elk geval voor Palestijnen niet. Palestijnen zijn daar stateloos. De regering heeft ons nooit erkend. Nooit konden we het land uitreizen, een rijbewijs halen, een huis huren of zelfs trouwen voor de wet.”

Toen kwam je in Nederland terecht.
“We vluchtten vanwege de oorlog. Ik woon samen met mijn dochtertje in een huis in Drunen, een paar straten verderop wonen mijn ouders.”

Mis je Syrië weleens?
“Nee totaal niet. Ik heb geen binding met het land. In Nederland voel ik me tenminste welkom.”

‘Wat veel mensen niet weten, is dat Palestijnen eigenlijk heel vooruitstrevend zijn’

Vergeleken met Damascus moet Drunen een flinke overgang geweest zijn.
Lachend: “Ja, het is erg stil hier. Maar het is goede omgeving voor mijn dochter. Schoon, veilig, goed onderwijs. En hier mag ik een nationaliteit aanvragen voor ons. Het is een mensenrecht, maar voor ons was het lang niet vanzelfsprekend. Ik moest natuurlijk wel wennen. De omgangsnormen zijn hier anders. Je gaat niet zomaar bij elkaar langs. Palestijnen zijn heel gastvrij en nodigen je snel uit om te komen eten. Dat is in Nederland niet normaal, heb ik geleerd.”

Vind je het belangrijk om onafhankelijk te zijn?
“Zeker. Ik zorg in mijn eentje voor mijn dochter. Mijn grootste droom is dat zij zich hier thuis voelt en dat ze ook financieel onafhankelijk wordt. Als er iets is dat ik heb geleerd, dan is het dat je als vrouw niet afhankelijk moet zijn van mannen. Voor mezelf heb ik ook grote dromen. Na mijn studies wil ik als docent werken bij Avans. Vroeger was ik docent wiskunde. Ik mis het lesgeven heel erg.”

Wat vind je van Nederland?
“Alles is hier goed geregeld. Mensen zijn vriendelijk en behulpzaam. Misschien zijn er vooroordelen over moslims, maar daar heb ik zelf niet zoveel mee te maken. Ik weet niet waar mensen op straat precies over praten. Ik draag geen hoofddoek, misschien word ik daarom niet gediscrimineerd.”

Dit artikel is ook in Punt 4 verschenen, te vinden in de witte bakken op alle Avanslocaties. Klik hier voor het online magazine.

Punt. Of had jij nog wat?

Sam Qalqeely

Beste Leen, Als Palestijnse vluchtelingen in Syrië konden wij bijna alles in Syrië doen, en met alles bedoel ik hier "echt alles" behalve mee doen in verkiezingen, en hier hebben ook de Syrische mensen geen echte rool.

2019-06-11 11:55:41

Sam Qalqeely

Beste Leen, Als Palestijnse kon ik een huis huren en ook alleen een huis mag kopen, rijbewijs die heb ik al behaald, en zeker ben ik met mijn vrouw bij een rechtbank om onze huwelijk te registreren.

2019-06-11 11:54:08

Sam

Beste Leen, Ik kan heel goed begrepen dat je geen goede verband met Syrië heeft gehad, maar ook vind ik heel vervelend de foute beeld over hoe was en nog steeds onze situatie als Palestijnse vluchtelingen in Syrië te verspreiden.

2019-06-11 11:51:28

Omar Alnabulsi

Alle informatie die ze heeft genoemd zijn incorrect ,alle Palestijnse mensen die in Syrië wonen zijn equal met de Syrische mensen , onze opleiding is beter dan hun opleiding we kunnen wel auto en rijbewijs hebben en ook huizen hebben en winkels ook .

2019-06-10 23:42:15

Meer lezen?