Terug naar overzicht

Oud-Avansstudent Burak vrij gesproken van plannen moordaanslag Turkse president Erdogan

Foto: Flickr/Caribb https://flic.kr/p/v7Mvs2

De Turks-Nederlandse oud-Avansstudent Burak (24 jaar) is gisteren door de Griekse rechtbank vrijgesproken van betrokkenheid bij een aanslagplot op de Turkse president Erdogan. De rechter oordeelde dat er geen bewijs is dat hij en medeverdachte Anil S., onderdeel uitmaken van een terroristische groepering. De twee mannen zitten al 18 maanden vast.

Negen Turken, acht mannen en een vrouw, werden op 28 november 2017 opgepakt in de Griekse hoofdstad Athene. Ze zouden van plan zijn geweest de Turkse president Erdogan op te blazen. Een van die mannen is Avansstudent Burak S.

De negen zouden zich volgens de Griekse veiligheidsdiensten opsplitsen in drie groepjes en opstellen langs de route van het konvooi van Erdogan in het centrum van Athene. Op het moment dat de auto passeerde, zouden twee groepjes het konvooi van weerszijden onder vuur nemen. Het derde zou de auto van de president te lijf gaan, om het werk af te maken.

Nationale terroristenlijst
Burak en Anil staan in Nederland al sinds augustus 2017 op de nationale terroristenlijst, omdat ze actief zouden zijn voor de verboden DHKP-C. De AIVD vermoedt dat Burak en andere jongeren worden gebruikt om de DHKP-C leven te houden in Nederland. Zo zouden ze geld zouden inzamelen voor DHKP-C en het blad Yuruyus verspreiden, dat in Turkije op de zwarte lijst staat. Door de sanctie kan Burak niet meer bij zijn bankrekening.

Anil S was in 2013 betrokken bij een incident rond Erdogan in Den Haag waarbij de Turkse president een fles naar zijn hoofd kreeg.

“Het zijn socialistische jongens, fel tegen het fascisme in Turkije”, zei een vriend van Anil S. eerder tegen het Algemeen Dagblad. “Ze winden zich op over wat er in Turkije gebeurt. Er is geen vrijheid van meningsuiting meer, andersdenkenden worden onderdrukt. Maar deze jongens zijn geen terroristen, ze doen geen vlieg kwaad.”

Vrijgesproken
De rechtbank in Athene sprak alle negen verdachten vrij voor alle aan terrorisme gerelateerde verdenkingen, meldt Brabants Dagblad. Enkelen van hen kregen straffen tot twee jaar opgelegd voor andere misdrijven. Maar omdat ook zij al anderhalf jaar vast zitten, komen ze ook morgen vrij.

De Griekse advocaat van de twee Nederlandse mannen zei eerder tegen het Brabants Dagblad al dat Anil S. en Burak A. ‘alleen maar op vakantie waren in Griekenland’. “Ze waren hier als toeristen. Ze hadden absoluut geen gewelddadige plannen en we hebben daar ook nog geen enkel bewijs voor gezien. Niets in het dossier kan onderbouwen dat er een moordplan was.” De twee ontkennen ook dat ze lid zijn van een terroristische organisatie.

De advocaat stelde dat haar twee cliënten om een schadevergoeding zullen vragen voor de tijd dat ze hebben vastgezeten.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?