Terug naar overzicht

Privacy, anticonceptie en autisme: eindexpo CMD Breda toont gevarieerde installaties

Iedereen die wilde kon de de afgelopen drie dagen binnendartelen bij de indrukwekkende afstudeerprojecten van studenten Communication & Multimedia Design van Avans in Breda. De gevarieerde eindexpositie Ignite was van dinsdag tot en met donderdag te bewonderen in het LA-gebouw op de Lovensdijkstraat. Een kritisch ontwerp over de anticonceptiepil, de virtual reality-ervaring van een uitstervende insect en de normalisering van drugsgebruik: Punt nam een kijkje en belicht een aantal installaties die veel zeggen over onze tijdsgeest.

Kritiek op de pil
De pil is een veilig en betrouwbaar voorbehoedsmiddel, maar kent bijwerkingen die vaker voorkomen dan de bijsluiter meldt. Dat ondervond ook Karin de Jong. Haar afstudeerproject A Stitch in Time is dan ook een kritisch ontwerp over de anticonceptiepil. “De klok die ik heb ontworpen maakt een breisel aan de hand van data. Je kunt aan de kleur van de wol herkennen wanneer je ongesteld wordt en wanneer je eisprong is. De kleuren tonen in welke fase van je cyclus je zit”, vertelt ze. Het breisel wat uit de klok komt is een natuurlijke representatie van de vrouwelijke cyclus. Het project is een aanklacht tegen de hormonen in anticonceptie.

Massale sterfte
Regelmatig lezen we alarmerende berichten over de grote sterfte onder insecten. In minder dan dertig jaar tijd is meer dan 75 procent van alle vliegende insecten verdwenen. Wat als ze allemáál weg zijn? En wat kunnen we doen om dat te voorkomen? Dankzij het virtual reality-project van Mercedes Thunnissen voel je hoe het is om een bedreigde insectensoort te zijn. “Ik hoop dat het jongeren bewust maakt van het probleem, en dat ze ook actie ondernemen. Dus niet meer verdelgen en een beetje onkruid te laten groeien, omdat het noodzakelijk is om uitstervende insectensoorten te beschermen.”

Baas over eigen data
Stein Verhoeven heeft een app gemaakt waarmee hij internetgebruikers de controle over hun persoonlijke data teruggeeft. Want de discussie rond de nieuwe privacywetgeving vindt Stein fascinerend, zo schrijft hij bij zijn installatie. Met Okey beheer je als gebruiker dus je eigen data. Jij bepaalt wat kopers wel en niet kunnen zien en tot hoever terug ze in je data-archief kunnen duiken.

XTC
Elk jaar komen er festivals bij en elk jaar trekken ze meer bezoekers. Maar behalve muziek hoort daar volgens menig bezoeker ook een pilletje bij. Moniek Bottelier onderzocht voor haar afstudeerproject het drugsgebruik op festivals en of het wel of niet verstandig is om xtc te legaliseren en dus beter te reguleren.

#bedankt
Voor het bijzondere project #bedankt onderzocht Naomi Jager hoe ze derde generatie Nederlanders met Indische roots bij de Nationale Indië Herdenking kan betrekken. Simpel, door het gebruik van Instagram. “Ik behoor tot de doelgroep van mijn eigen project”, vertelt Naomi. “Het voelt goed om me in te zetten voor de Indische cultuur in Nederland. De herdenking op 15 augustus is het perfecte moment, omdat we dan echt stilstaan bij de bevrijding van van Nederlands-Indië.”

Persoonlijke Informatiebubbels
We leven in een door algoritmen gecreëerde filterbubbel, waardoor ons steeds meer van hetzelfde wordt voorgeschoteld. Toevallige internetontdekkingen komen daardoor steeds minder voor en we bevinden ons allemaal in bubbels. Het project Break out of your little bubble maakt fysiek onzichtbare bubbels visueel, waardoor bezoeker letterlijk in andermans bubbel kunnen treden. Zo ook in die van vluchtelingen. Deze installatie kwam in samenwerking met Stichting Vluchteling tot stand.

Hoe is het voor de ander?
Dit jaar maar liefst twee projecten toegespitst op het effect van autisme. Job de Beer richtte zich op de invloed van zijn autistische stoornis op zijn directe omgeving. Hoe is het om de broer of zus van een autist te zijn? En hoe ervaren ouders het? Job verplaatst zich in zijn directe omgeving. “Natuurlijk wist ik al dat mijn ouders, broertje en zusje het vroeger niet gemakkelijk hadden met mij en mijn autisme, maar pas nu weet ik hoe groot het effect op hun levens was. Ik heb meer begrip voor hen gekregen. En ik ben ze nóg dankbaarder.”

Speak Aut
Ook Christian Rommens gooide hoge ogen met zijn installatie Speak Aut. “Bij het horen van het woord eenzaamheid denk je al snel aan ouderen.  Maar er is een groep in onze samenleving, voor wie eenzaamheid een veel groter probleem is. Christan: “Mijn oudere broer Demian van 35 valt hier met zijn diagnose ASS (autismespectrumstoornis) onder. Van de volwassenen met autisme heeft namelijk maar liefst 60 procent geen partner en/of vriendschappen met leeftijdsgenoten. De afgelopen maanden heb ik onderzocht hoe ik een (media)oplossing kan creëren die volwassenen met autisme met een normaal tot hoog denkniveau in staat stelt zelfstandig een sociaal netwerk op te bouwen.” Voor zijn omvangrijke project heeft Christian  literatuuronderzoek gedaan, informatie-avonden bezocht, gesprekken gevoerd met de doelgroep en experts en meerdere prototypes getest bij de doelgroep. “Dit resulteerde uiteindelijk in de autismevriendelijke webapplicatie Speak Aut.”

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?