Terug naar overzicht

Instagram pakt online pestkoppen aan

illustratie: Rianne van Os

Het moet voortaan moeilijker worden om via Instagram te cyberpesten. Het bedrijf wil met een nieuwe functie een veiligere virtuele omgeving creëren voor gebruikers. Bij mogelijk kwetsende reacties, vraagt Instagram de gebruiker of hij de reactie echt wil plaatsen. 

Hoe werkt het?
De tool is een programma dat woorden en zinnen herkent die door gebruikers regelmatig worden beoordeeld als ‘ongepast’, zo schrijven AD en NRC.

“Deze extra tool geeft gebruikers de mogelijkheid om na te denken en hun opmerking eventueel te annuleren. Een kwetsende reactie komt zo hopelijk minder vaak terecht bij de ontvanger ”, aldus Adam Mosseri, topman bij Instagram.

Voortrekkersrol
Naar eigen zeggen neemt Instagram op deze manier een voortrekkersrol in bij het tegengaan van cyberpesten. Momenteel is het programma in Nederland nog niet actief, maar daar moet op korte termijn verandering in komen.

Het bedrijf wil op termijn ook een tool introduceren waarmee reacties die als onprettig of ongepast worden ervaren, verborgen kunnen worden voor andere gebruikers. De reactie is dan alleen te zien door degene die deze achterlaat. Op Facebook, het moederbedrijf van Instagram, is die functie al actief.

Van de jongeren tussen de 15 en 25 jaar, is acht procent weleens online gepest, blijkt uit cijfers van het CBS. Bijna twee derde van de jongeren die te maken hebben gehad met cyberpesten, is bekend met de dader.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?