Terug naar overzicht

Moet de studieschuld meetellen bij een hypotheekaanvraag? De Tweede Kamer stemt tegen

Illustratie: Elmarye Aaij

De Tweede Kamer wil niet dat banken bij het verstrekken van een hypotheek inzage krijgen in de studieschulden van potentiele huizenkopers. Een meerderheid stemde daarom tegen de invoering van een schuldverklaring van DUO.

Om te voorkomen dat mensen een te hoge hypotheek voor hun huis aangaan en in de financiële problemen komen, moeten banken op de hoogte zijn van een eventuele studieschuld, stelde minister Ollongren van Binnenlandse Zaken vorige maand. Daarom moesten hypotheekverstrekkers hun klanten om een officiële verklaring van DUO kunnen vragen waaruit blijkt of ze een studieschuld hebben en hoe hoog die is. Oud-studenten die ervoor kiezen om die verklaring niet aan hun bank te geven, zouden daardoor mogelijk geen hypotheek krijgen.

Leenangst
Maar de Tweede Kamer ziet niets in dat voorstel. Vrijwel alle partijen – behalve de SGP – stemden voor een motie van D66 om af te zien van zo’n schuldverklaring. Die is bovendien in strijd met de belofte van toenmalig minister Bussemaker bij de invoering van het leenstelsel: met hun gunstige afbetaalvoorwaarden en lage rente hoefden studieschulden niet geregistreerd te worden bij de Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR), die banken inzicht geeft in consumptieve schulden van klanten. Dat zou de leenangst onnodig aanwakkeren.

Punt. Of had jij nog wat?

Sebastian Beerse

De studenten van vandaag krijgen een oneerlijkere kans dan de vorige generatie en grijpen naar andere oplossingen: https://scriptieblog.com/scriptiebegeleiding/scriptiebegeleiding-en-scriptiehulp-aanbieders-vergelijken/

2019-08-15 19:35:19

Meer lezen?