Terug naar overzicht

Zeven alternatieve kijktips voor de zomervakantie

MINDHUNTER

Met de vakantie voor de deur is er eindelijk weer tijd om een film te kijken. Maar wat moet je kijken als je alle hits al hebt gezien? Hier zijn zes geniale films en één serie die (waarschijnlijk) nog niet kent maar wel de moeite waard zijn.

Documentaire: The Dawn Wall
The Dawn Wall is een ongenaakbare rotswand van bijna een kilometer hoog in Yosemite. Indrukwekkender dan de rotswand is het levensverhaal van de klimmer die hem probeert te bedwingen. Tommy Caldwell spendeert jaren van zijn leven hangend aan een touw, op zoek naar een route naar de top. Voor de camera vertelt hij openlijk over de omstandigheden die ertoe leidden dat hij zich vastbeet in de onmogelijke Dawn Wall.

Deze documentaire is te zien op Netflix.

Misdaad: Training Day
De jonge en ambitieuze Jake Hoyt voelt zich de koning te rijk. Hij mag proefdraaien bij de elite-eenheid van de charismatische narcotica-agent Alonzo Harris. Wanneer blijkt dat Harris het niet zo nauw neemt met de regels, rijst de vraag: hoever gaat Hoyt om zijn ambities te verwezenlijken? De achterbuurten van Los Angeles vormen de perfecte achtergrond voor deze spannende crimethriller die ook bijrollen biedt voor Dr. Dre en Snoop Dogg. Denzel Washington tilt de film met zijn rol als de corrupte Alonzo Harris naar een hoger niveau en ontving een Oscar.

Serie: Mindhunter
Wat gaat er om in het hoofd van een seriemoordenaar? Dat vraagt de jonge FBI agent Holden Ford zich in 1977 af. Samen met oude rot Bill Tench gaat hij op onderzoek uit. Wat volgt is een serie ijzingwekkende interviews met de meest gestoorde criminelen van de Verenigde Staten. Speelt de jonge agent een spelletje met de seriemoordenaars, of zij met hen? Mindhunter is een crimethriller van de bovenste plank en losjes gebaseerd op de autobiografie van John E. Douglas, de pionier van criminele psychologie. De serie wordt geregisseerd door David Fincher, bekend van de films Seven en Fight Club, en bij Netflix eerder verantwoordelijk was voor House of Cards. Deel twee van de serie komt in augustus online. Mocht de serie bevallen, heb je dus iets om naar uit te kijken.

Deze serie is te zien op Netflix.

Comedy: O Brother, Where Art Thou?
Deze film is één van de excentrieke juweeltjes van de Coen brothers, twee broers die eerder al cultklassiekers als Fargo en The Big Lebowski regisseerden. O Brother, Where Art Thou? Speelt zich af in het arme Mississippi van de jaren ’30 en volgt drie sympathieke maar domme ontsnapte gevangenen. Terwijl ze stuurloos door de staat reizen, rollen ze van de ene absurde situatie in de andere. George Clooney speelt een glansrol als de opportune leider van de drie ontsnapte criminelen.

Deze film is te zien op Netflix.

Western: 3:10 to Yuma (2007)
Oorlogsveteraan Dan Evans leeft een armoedig bestaan als boer en krijgt weinig respect van zijn oudste zoon. Wanneer de beruchte crimineel Ben Wade wordt opgepakt, ziet Evans een uitweg. Tegen een flinke betaling wil hij, samen met een groep geharde wetshandhavers, wel helpen om Wade op de trein naar de Yuma-gevangenis te zetten. De klus blijkt al snel moeilijker dan verwacht: de sadistische criminele partners van Wade willen hun vriend terug. Terwijl de groep zich een weg baant door het harde Amerika van eind negentiende eeuw, wordt het verschil tussen goed en kwaad steeds kleiner. Topacteurs Christian Bale en Russell Crowe schitteren in deze brute Western.

Familiefilm: Holes
Goedzak Stanley Yelnats heeft altijd pech. Op school wordt hij gepest en zijn werkloze vader lijkt maar geen baan te kunnen vinden. Tot overmaat van ramp wordt hij veroordeeld voor een misdaad die hij niet heeft begaan en moet hij naar jeugdgevangenis Camp Green Lake. Anders dan de naam suggereert, is Green Lake een hete woestijn zonder enige schaduw. Eenmaal aangekomen, moet Stanley samen met zijn medegevangenen elke dag een diep gat graven in de harde woestijnbodem. Waarom? Daar moet je de film voor zien. Holes profiteert van een sterk verhaal vol plotwendingen en goed acteerwerk van onder andere Sigourney Weaver en een jonge Shia LeBeouf.

Science Fiction: Serenity (2005)
De film gaat over de bemanning van het ruimteschip Serenity. Nadat ze aan de verliezende kant van een intergalactische oorlog vochten, zijn ze op de vlucht voor het totalitaire regime. Om geld bij te verdienen, helpen ze de voortvluchtige Sam om zijn zusje River te bevrijden uit een geheim onderzoekscentrum. Al snel blijkt dat River een gruwelijk geheim met zich meedraagt. Met de troepen van het regime achter zich aan, probeert de bemanning de waarheid te vinden voordat deze voor altijd verloren gaat. Serenity is gebaseerd op een verfrissend origineel script en houdt de kijker op het puntje van zijn stoel met een snelle mix van science fiction, mysterie, horror en actie.

Deze film is te zien op Netflix.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?