Terug naar overzicht

Ondertussen deze zomer: DUO ‘steelt’ data en studenten zoeken onderdak

Lege collegezalen, uitgestorven universiteitsbibliotheken en even geen tentamenstress. Vakantievierende studenten en medewerkers waren er een paar weken tussenuit, maar hogeronderwijsland stond niet stil. 

UvA deelt extra weekje vakantie uit… 
Studenten van de Universiteit van Amsterdam krijgen vanaf studiejaar 2020/2021 waarschijnlijk een extra vakantieweek in mei cadeau. Het plan zit “in de pijplijn”, aldus een woordvoerder tegen Folia. Het moet echt een onderwijsvrije week worden, om zo de werkdruk bij studenten te verlichten. De studielast van de vakken verandert in principe niet. 

Erasmus Universiteit collegegeld… 
Alumni en studenten van de Rotterdam School of Management gingen een mooie vakantie tegemoet: ze kregen in juli te horen dat ze een deel van hun collegegeld terugkrijgen. Ze moesten voor de master bedrijfskunde (deeltijd) en ‘finance & investment advanced’ respectievelijk 17 en 10 duizend euro per jaar afrekenen. Dat mag helemaal niet, oordeelde de Onderwijsinspectie. 

De universiteit gaat hen deels compenseren: finance-studenten mogen een kwart van het collegegeld terugvragen en bedrijfskundestudenten de helft. De SP wil van de minister weten of zij achter deze regeling staat, aangezien de teruggave “beduidend minder is dan alle bovenwettelijke kosten die in rekening zijn gebracht”. Ook vraagt de partij of Van Engelshoven bereid is in gesprek te gaan met de universiteit, om een oplossing te vinden voor alle oud-studenten van voor het cohort 2016-2017 die niet in aanmerking komen voor de regeling. 

…en NWO zestien Rubiconbeurzen
Zestien onlangs gepromoveerde wetenschappers gaan met een Rubiconbeurs naar het buitenland om daar voor maximaal twee jaar onderzoek te doen. De Rijkuniversiteit Groningen sleepte de meeste toekenningen in de wacht (2,5). Van de 61 aanvragen werd 26,2 procent gehonoreerd door wetenschapsfinancier NWO. De bursalen doen bijvoorbeeld onderzoek naar de relatie tussen een moeilijke jeugd en gezondheidsproblemen, naar flexibele meta-materialen voor energiebeheer in microrobots en naar hoe het geloof in gelijkheid de basis legde voor onze moderne democratie. 

DUO ‘steelt’ data…
Groot nieuws deze zomer was het bericht van De Volkskrant dat DUO privacyregels overtrad door studenten mails met trackingssoftware te versturen. Daarmee kan de studiefinancier zien of iemand een bericht heeft ontvangen en gelezen. Ook wordt het IP-adres van de computer geregistreerd. Maar dat mag helemaal niet, bleek uit navraag bij de Autoriteit Persoonsgegevens. DUO is met de toezichthouder in gesprek gegaan en stopt voorlopig met het gebruik van de software in persoonlijke mails aan studenten. 

…en Universiteit Utrecht lekt data
Ook bij de Universiteit Utrecht lijken de privacygegevens van studenten en medewerkers niet altijd veilig. De instelling meldde in één week tijd twee datalekken. (Oud)-medewerkers hadden toegang tot de namen, mailadressen en telefoonnummers van ruim vierduizend promovendi uit een verouderd systeem. Bij een ander lek konden baliemedewerkers van de universiteitsbibliotheek tien uur lang de gegevens inzien van bezoekers, waaronder hun wachtwoorden. Zo’n 13 duizend mensen die ooit een account hebben aangemaakt waren de dupe. De Universiteit Utrecht heeft beide voorvallen gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens en is een onderzoek begonnen. 

Minder internationale studenten door Brexit… 
Wageningen Universiteit verwacht minder Britse studenten door de Brexit. Als het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie vóór het begin van dit studiejaar een feit is zonder dat er een ‘deal’ is overeengekomen, stijgt het collegegeld voor deze studenten van ruim 2 duizend naar 18 duizend euro. Dan gelden namelijk de hoge tarieven voor studenten van buiten de Europese Economische Ruimte (EER). Tientallen Britten twijfelen of ze voor dat geld wel in Wageningen willen studeren, meldt Resource

…maar studenten die wél komen, zoeken nog onderdak
TU Eindhoven roept de hulp in van ouderejaars en medewerkers om internationale studenten onderdak te bieden. Via de website aplacefornow.nl kunnen ze tegen betaling kamers aanbieden aan de nieuwkomers, meldt Cursor. De site is in het leven geroepen voor de naar schatting 350 studenten die dit studiejaar starten, maar nog geen huisvestiging hebben gevonden. Ze mogen maximaal drie maanden in iemands huis vertoeven, langer is niet toegestaan. Afgaand op mediaberichten lijkt de kamernood bij andere instellingen wat minder hoog dan vorig jaar

De ‘tuin opruimen’… 
Een 22-jarige man uit Groningen heeft een taakstraf opgelegd gekregen voor het stelen van statiegeld van tachtig kratten bier, meldde Dagblad van het Noorden begin deze zomer. De tuin van het studentenpand waar hij woonde was volgebouwd met bierkratten, die hij naar eigen zeggen heeft opgeruimd omdat zijn moeder op bezoek kwam. De ‘weldoener’ stopte het statiegeldbedrag van 312 euro vervolgens in zijn eigen portemonnee. Maar daar gingen de medebewoners niet mee akkoord. Het was namelijk bedoeld als ‘spaargeld’ voor iedereen. De Groninger moet het gestolen bedrag terugbetalen, oordeelde de rechter, en moet bovendien een eerder opgelegde voorwaardelijke celstraf van een maand uitzitten. 

…of toch liever roet oogsten
Gewapend met een mondkapje, handschoenen en een kaart van Amsterdam gaan 450 eerstejaarsstudenten van het Amsterdam Fashion Instituut vanaf 4 september de roetdeeltjes in de stad te lijf. Tijdens de expeditie ‘roet oogsten’ schrapen ze roet van de gitzwarte muren van onder andere de IJ- en de Piet Heintunnel, meldt Trouw. Het idee: als de studenten nadenken over de lucht die ze inademen, zullen ze later als ontwerper bijdragen aan een duurzamere mode-industrie, aldus Jan Piscaer, docent duurzaamheid aan de modeopleiding. De verzamelde roetdeeltjes worden uiteindelijk verwerkt in glazuur voor een Amsterdams ‘fijnstof-servies’.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?