Terug naar overzicht

Column: Gelukkig nieuwjaar!

Foto: Loet Koreman
Foto: Loet Koreman

De hortensia’s in de plantenbakken bij het station staan volop in bloei. Na een klein stukje wandelen loop ik zo gespannen als een veer het Avansgebouw binnen. Na bijna zeven weken in ‘standje beerdiertje’ te hebben vertoefd, probeer ik in blinde paniek grip te krijgen op het nieuwe studiejaar.

De to-dolijst groeit gestaag en voortvarend ga ik aan de slag. Cijfers invoeren van een aantal herkansingen. Osiris. Wachtwoord verlopen. Even naar de helpdesk. Ja, gelukt! Gewijzigd. Nieuw wachtwoord. Ik ben binnen. Verificatiecode? Via mijn mobiel? Och ja, dat was nieuw. M’n telefoon? Leeg. Balen. Opladen. Ondertussen mailtjes wegwerken. Evaluatie geëvalueerd; nieuwe routing. Onderwijs- en Examenregeling bijgesteld; nieuwe versie op Xythos. De rubriek ‘What’s new for me’ op Blackboard zorgt voor een scroll-balk rechts op mijn scherm

‘M’n telefoon? Leeg. Balen. Opladen. Ondertussen mailtjes wegwerken’

Bij het koffieapparaat met nieuwe duurzame bekertjes gaat het gerucht dat Google overboord gaat en hoe dat nu moet met al die gedeelde drive-schijven. Verhuizen naar Microsoft 365, OneDrive, is nieuw. Ondertussen mobiel opgeladen. Verificatiecode per sms. Proberen te onthouden en ondertussen typen. Net te laat. Zwart scherm net voordat de laatste cijfers zijn ingevoerd. iPhone toch maar ontgrendelen. Gezichtsherkenning. Doet het niet. O ja, m’n leesbril af, net nieuw. Weer niet. Toch te veel aangekomen tijdens de vakantie. Te dikke kop gekregen. Code dan maar. Binnen! Kijken, typen, enter, invoeren. Volgende toets, nieuwe verificatiecode.

Of ik kennis wil maken met Tom, Teun en Suzanne, nieuwe collega’s. Gaan vooral aan de slag in het nieuwe curriculum. Isaak New-tom en Isaak New-teun. Ezelsbruggetje om hun namen te onthouden. ‘Ik ben stapelgek op jou’ voor Suzanne. Even ontspannen. Even door de digitale Punt bladeren. Nieuwe lay-out. Best wennen. En weer door. Nog maar 4 dagen voordat de nieuwe lichting studenten op de stoep staat.

‘iPhone toch maar ontgrendelen. Gezichtsherkenning. Doet het niet. O ja, m’n leesbril af, net nieuw’

Vijf voor half zeven. Tijd om naar het station te sprinten. Vanavond thuis de eerste les veranderkunde voorbereiden. Geen trein? Och ja, nieuwe dienstregeling. Ik besluit de les veranderkunde gewoon uit de kast te trekken zoals ik dat eigenlijk al jaren doe. Wederom is het niet gelukt die les te vernieuwen. Ik plof neer op een bankje naast een plantenbak vol verdorde en slaphangende hortensia’s.

Stefan van Teeffelen is docent bij de opleiding Social Work in Den Bosch

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?