Terug naar overzicht

Fikse boete voor student die verhuizing niet doorgeeft

illustratie: Janine Jansen
illustratie: Janine Jansen

Sta je wel ingeschreven in de stad waar je woont? Zo niet, dan hangt je een fikse boete boven het hoofd en loopt je gemeente veel inkomsten mis.

Sinds de basisbeurs in 2015 werd afgeschaft hebben studenten er minder belang bij om hun adreswijziging door te geven zodra ze op kamers gaan. Anders dan voorheen krijgen uitwonende studenten namelijk niet langer meer stufi van DUO. Nederlandse gemeenten hebben daardoor minder zicht op hoeveel studenten er wel of niet bij hen staan ingeschreven.

Misgelopen miljoenen
Studentensteden lopen daardoor jaarlijks miljoenen mis, bleek uit een rondgang die de nieuwszender BNR afgelopen zomer maakte. Amsterdam, Nijmegen, Wageningen, Delft en Utrecht kunnen per student een rijksbijdrage van 1200 euro ontvangen, maar als die zich niet registreren, krijgen ze niets.

De Maastrichtse gemeenteraad wilde ook wel eens weten hoeveel inkomsten de stad misloopt. Maar de wethouder kon deze week geen bedragen noemen, schrijft universiteitsblad Observant. Ook in Utrecht, Groningen en Leiden maken ze zich zorgen. Met speciale inschrijfsessies, welkomstcadeaus en een betere samenwerking met studentenverenigingen hopen ze hun administratie weer op orde te krijgen.

Boete
Maar ook voor de studenten zelf is het een wijs besluit hun nieuwe adres op tijd door te geven. Ze riskeren namelijk een boete als ze uiterlijk vijf dagen na hun verhuisdatum niets hebben laten horen. De standaardboete is 240 euro en kan oplopen tot 325 euro als duidelijk wordt dat studenten de verhuizing bewust niet hebben doorgegeven.

Bovendien ontvangen ze hun post niet op het juiste adres, kunnen ze niet stemmen voor de gemeente (of provincie) waar ze eigenlijk wonen en komen ze in de knoop met toeslagen die ze ontvangen. Een ander bezwaar is dat het ministerie van Wonen de behoefte aan woonruimte niet goed kan inschatten. Het aantal thuiswonende studenten is waarschijnlijk lager dan uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?