Terug naar overzicht

Student op stage: ‘Ik krijg veel vrijheid, zonder losgelaten te worden’

Juliette, derdejaarsstudent Business IT & Management in Breda, loopt stage bij Boerschappen. De bezorgdienst levert dagverse, lokale producten die ze ’s ochtends bij de boer ophalen en ’s avonds bij de klant bezorgen. Ze houdt zich daar bezig met het inzichtelijk maken van data die het bedrijf heeft verzameld.

Hoe ben je op je stageplek terecht gekomen?
“Vanuit Avans zijn bedrijven aangedragen, met bijbehorende opdrachten. Allereerst heb ik gekeken naar de verschillende opdrachten. Die van Boerschappen sprak me het meest aan. Daarnaast vond ik het leuk dat het een niet al te groot team was en het bedrijf niet te ver van huis.”

Heb je je draai al gevonden?
“Ja, zeker! Doordat het team klein is, ken je iedereen snel. En er heerst een fijne sfeer. Vorige week was ik zelfs al bij een teambarbecue, dat was erg gezellig. Mijn stagebedrijfsbegeleider geeft mij en mijn stagepartner veel vrijheid. Daardoor kunnen we veel kanten uit, dat vind ik zelf erg fijn.”

Ben je echt onderdeel van het team?
“Ja, ik vind van wel. Doordat je werkt met een klein team draagt iedereen op zijn of haar manier bij aan de ontwikkeling van Boerschappen. Er waren nog geen echte BIM’ers (uit het vakgebeid Business IT & Management) in dienst, dus ik denk dat ik op dat gebied, samen met mijn stagepartner, ook een bijdrage kan leveren.”

‘Boerschappen is een jong bedrijf, dat in korte tijd veel data van klanten heeft verzameld’

Wat is je stageopdracht?
“Boerschappen is een jong bedrijf, dat in korte tijd veel data van klanten heeft verzameld. Die data zijn er dus, maar wat zeggen ze eigenlijk? Dat is de opdracht die ik het komende half jaar, samen met mijn stagepartner, zal uitvoeren. De data maken wij inzichtelijk, met behulp van datavisualisatie-tools. Verder doen we onderzoek naar de data die ze wellicht nog missen, waarmee ze nog beter op de klant in kunnen spelen. Op basis van ons onderzoek stellen we een advies voor Boerschappen op.”

Hoe ziet een stagedag eruit?
“Ik doe best wat verschillende dingen. Zo help ik ook operationeel mee bij Boerschappen. Daarbij komen allerlei soorten klusjes kijken, zoals onder andere het beantwoorden van klantvragen in de mailbox. Daarnaast doe ik veel deskresearch en heb ik gesprekken met experts op het gebied van data en marketing, om daarmee uiteindelijk tot een goed advies te komen.”

Wat is het grootste pluspunt van je stage?
“De vrijheid die je krijgt, zonder ‘losgelaten’ te worden. Van mijn stagebedrijfsbegeleider kan en mag heel veel, maar dat moet wel teruggekoppeld worden. Elke vrijdag heb ik met mijn stagepartner en mijn begeleider een korte meeting. Het leuke is dat als je tijdens zo’n gesprek aangeeft wat je hebt gedaan, en wat je nog meer zou willen doen de komende week, je heel veel enthousiasme terugkrijgt. Omdat mijn begeleider de eigenaar is van Boerschappen, is hij oprecht blij met wat je doet, en zou willen doen. Dat stimuleert ontzettend.”

‘Ik vind het leuk om tijdens mijn stage te leren over nieuwe onderwerpen’

Heb je vanuit je opleiding genoeg bagage meegekregen voor je stage?
“Als ik voor mijn stage-opdracht spreek; dan zeker weten! Er is een hele periode gewijd aan data in het tweede jaar. Die periode was vooral praktisch ingedeeld. Je moest, zowel individueel als projectmatig, allerlei opdrachten met data uitvoeren. Daardoor heb ik veel geleerd. Er is ook een stukje marketing in mijn stage; dat is niet echt onderdeel van mijn opleiding, maar dat vind ik geen probleem. Ik vind het juist leuk om tijdens mijn stage kennis te maken met en te leren over nieuwe onderwerpen. Ik denk dat het verbreden van je kennis nu, alleen maar goed is voor je werk in de toekomst.”

Wat verwacht je nog van je stage?
“Ik verwacht nog meer te leren over data. Op dit moment beheers ik vooral wat ik vanuit school heb meegekregen, maar ik wil me verder specialiseren in data. Met name in het gebruik van datavisualisatie-tools. Jezelf daarin verbeteren is vooral een kwestie van veel doen. Doordat het onderdeel is van de stageopdracht, verwacht ik dat dat wel zal lukken. Verder denk ik dat me nog een leuke periode staat te wachten met het team waarin ik werk; in november is namelijk alweer de eerstvolgende teamactiviteit!”

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?